ЕС инвестира 113 милиона евро в рибарството и аквакултурите в България

 

Европейската комисия прие в края на миналата седмица ключов инвестиционен пакет за морския сектор, рибарството и аквакултурите в България. За периода 2014 —2020 година общата сума по програмата от около 113 милиона евро включва над 88 милиона евро от фондовете на ЕС.

Целта на програмата е да насърчава устойчиви в екологично отношение, иновативни, конкурентоспособни и основани на знания рибарство и аквакултури, характеризиращи се с ефективно използване на ресурсите, както и да стимулира действия за популяризиране на т. нар. син растеж, знания и умения в морския сектор. Финансирането ще допринесе за ограничаване на въздействието от риболовните дейности върху морската околна среда и за увеличаване на биоразнообразието. То ще гарантира равновесието между риболовния капацитет и наличните възможности за риболов. Програмата е насочена също така към насърчаването на икономическата и екологичната устойчивост на аквакултурите и преработвателния сектор. Средствата ще бъдат влагани в проекти, осигуряващи по-добро препитание на риболовните общности, например чрез създаване на водени от общностите групи за местно развитие (ВОГМР) и местни инициативни рибарски групи (МИРГ).

Общият размер на публичния бюджет е 113,5 милиона евро, а на вноската от ЕФМДР – 88 милиона евро

25 514 500 EUR, или 22,47 % от общия размер на средствата по ОП целят гарантиране на жизнеспособността и устойчивото развитие на рибарството в България, както и опазване на рибните/морските ресурси (Приоритет на Съюза 1). В т.ч. инвестиции за осъвременяване на риболовната инфраструктура, опазване и възстановяване на морското биоразнообразие, насърчаване на иновациите, събиране на морски отпадъци, развитие на допълнителни дейности/нови форми на приходи за риболовците. Те могат да включват също окончателно прекратяване на риболовните дейности и инвестиции на борда на плавателните съдове за подобряване на селективността при риболовните приспособления.

36 215 000 EUR, или 31,89 % от общия размер на средствата по ОП целят насърчаване на устойчиви в екологично отношение, иновативни, конкурентоспособни и основани на знания аквакултури, характеризиращи се с ефективно използване на ресурсите. По тази приоритетна ос ЕФМДР ще подкрепя продуктивни инвестиции в аквакултури, както и инвестиции за подобряване на конкурентоспособността на сектора и неговата жизненост.

12 414 578 EUR, или 10,93 % от общия размер на средствата по ОП се отпускат за насърчаване на изпълнението на ОПОР чрез събиране и управление на данни и чрез оказване на подкрепа за наблюдението, контрола и изпълнението.

17 858 824 EUR, или 15,72 % от общия размер на средствата по ОП се отпускат за поддържане на икономическата и социалната устойчивост на рибарството и аквакултурите в България, създаването и разнообразяването на работните места във и извън тези сектори, както и устойчивата експлоатация на съответните продукти посредством прилагане на обхватни стратегии за местно развитие.

12 706 991 EUR, или 11,19 % от средствата по ОП ще бъдат вложени в мерки за насърчаване на предлагането на пазара и преработката.

3 333 333 EUR, или 2,93 % от средствата ще бъдат вложени в мерки по линия на интегрираната морска политика на ЕС , целящи подобряване на осведомеността за морската околна среда и развитието на обща среда за обмен на информация (CISE).

5 500 000 EUR, или 4,84 % се отпускат за техническа помощ с цел осигуряване на ефикасно управление на средствата от ЕС, включително подкрепа за мерки за публичност и осведомяване, както и оценки.