Еньова буля нарича за здраве в Етнографския музей

Етнографският музей предлага възможност на бургазлии и гости на града заедно да се потопят в уникалните еньовски традиции.На Еньовден, 24 юни, /петък/ от 10.30 часа в двора на музея на ул. Славянска 69 голям Еньовденски венец, съставен от 77 и половина билки, ще посреща гостите. Всеки посетител ще може да мине за здраве през венеца и да си вземе китка за късмет и берекет. Ще има и наричане на момините китки от Еньовата буля.

Еньовден е един от най-атрактивните български празници. Той е почитан от дълбока древност като повратен момент, който насочва към края на лятото. Смятало се е,  че на Еньовден слънцето „трепери” и „играе” и след това денят намалява. И макар лятото астрономически да започва едва сега, все още се вярва, че от този ден насетне Св. Еньо отива да вика зимата.

Едно от поверията е свързано с гадаене по  човешката сянка. Точно по изгрев на Еньовден всеки трябва да се обърне с лице към слънцето и през рамо да наблюдава сянката си. Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се наполовина – ще боледува.

Смята се още, че  на Еньовден различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила, особено на изгрев слънце. Затова билките се берат точно тогава, а празникът се почита и като ден на билкаря.