Евродепутатът Мария Габриел се срещна с пчеларите в Бургас

Всички вие сте добре дошли в моя новооткрит информационен център в Бургас. Той ще бъде място, където можете да споделяте своите успехи, проблеми и въпроси. Вашият глас действително се чува в Европейския парламент и в Европа. Благодаря на всички пчелари, защото постигнахме това заедно. Продължаваме заедно да отстояваме каузата пчеларство. Радвам се, че сред нас са и двама министри, с които работим в екип – така постигаме още по-голяма гласност за проблемите на пчеларството на национално ниво”.  Това заяви ръководителят на българската делегация в Групата на ЕНП в Европейския парламент и зам.-председател на Групата на ЕНП Мария Габриел в Бургас на среща-дискусия с пчелари. В срещата, организирана по нейна инициатива и със съдействието на Областна дирекция „Земеделие” взеха участие над 50 пчелари, включително от Сливен и София.

Официални гости на събитието бяха министърът на земеделието и храните Десислава Танева, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, кметът на Бургас и зам.-председател на ГЕРБ Димитър Николов, зам.-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов, директорът на Областна служба „Земеделие” Лидия Станкова.

„Необходимо е да си припомним какво е направено за сектора. Благодарение на подкрепата, която имам от българските пчелари, в Европейския парламент сме постигнали немалко. Новото начало за нас бе създаването на работната група „Пчеларство и здраве на пчелите”. Инициирах такава група в Европейския парламент и тя бе подкрепена от председателите на всички политически партии. Нееднократно са правени опити за създаването й, този път успяхме благодарение на българските пчелари. По време на първото заседание на групата, за нас бе чест основни гости да бъдат българските пчелари и всички видяха колко силни са те. Днешната среща е пример как всички заедно – пчеларите, институциите на европейско и национално ниво, можем да си кажем какви са основните предизвикателства пред нас и какво още трябва да се направи”, допълни още Мария Габриел.
Manol Todorov

Тя анонсира и следващата инициатива, която организира и чийто домакин ще бъде – Европейска седмица на пчелата през септември месец в Европейския парламент. В рамките на една седмица ще има селище на пчелата с изложение на продукти, ще има дискусии на високо ниво.

Мария Габриел коментира и въпроси като необходимостта от подкрепа за сектора, предизвикателството за обединение на пчеларите. „Обединението и единодействието са необходими, за да се чува още по-силно гласът ви в Европа. Сигурна съм, че пчеларите в Бургас могат да бъдат моторът това да се случи”, категорична бе тя.

Евродепутатът обърна внимание и на въпроса с видовете неоникотиноидни пестициди, за които бе постигната двугодишна забрана за използването им от декември 2013 г. До 30 септември държавите-членки могат да подават данни към Европейската агенция по безопасност на храните, за да се прецени дали да отпадне или да се продължи забраната. „В Европейския парламент винаги сме наблягали на ползата от пчеларството – тя е 140 млн. евро на година, а от опрашването – 20 млрд.евро. Но за да съществува пчеларството е необходим диалог и съдействие  от другите земеделски сектори. Важно е да се осъзнае необходимостта от синхрон между секторите, да се зачита труда на другия ”, отбеляза Мария Габриел.

3.5 млрд. лв. са средствата по ОП „Околна среда” през новия програмен период сподели министърът на околната среда и водите Ивелина Василева на форума.  „Те са за по-добра екологична инфраструктура, за запазване на биоразнообразието и на защитените  зони и територии,  средства, които ни осигуряват превенция от нежелани природни явления. утвърждаването на България  като страна за производство на биологично чиста продукция има огромен потенциал”.

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева заяви, че за първи път от тази година пчеларите могат да кандидатстват за подпомагане по Схемата за компенсиране на материални щети по загинали селскостопански животни и унищожени пчелни семейства в следствие на природни бедствия. „По тази помощ вече са изплатени 185 667 лв. за компенсиране на загуби на унищожени 933 пчелни семейства вследствие на природни бедствия през 2014 г., а допълнително под формата на де минимис са изплатени 82 400 лв. на пчелари с унищожени пчелни семейства от падналите обилни снегове през мaрт 2015г”.

Доклад за състоянието на сектор „Пчеларство” бе изнесен и от директора на Областна служба „Земеделие” Лидия Станкова. От 557 хиляди пчеларски семейства в национален мащаб, повече от 55 хиляди са в нашата област. Общините Карнобат, Средец и Сунгурларе са с най-силно застъпено пчеларство, с по повече от 5 000 пчелни семейства. През 2013 година е сформирана областна експертна комисия по животновъдство като голяма част от нейната дейност е насочена към пчеларите.

Кирил Киров от Несебър покани г-жа Габриел на Международния фестивал на меда, който ще се проведе на 29 август и изрази благодарност за работата й до този момент. Мария Габирел получи и покана от пчеларя Манол Тодоров за Фестивал на странджанския манов мед, който ще се проведе на 1 август в Царево.

Пчеларите поставиха различни въпроси по време на дискусията, които да бъдат обобщени и да се търсят възможности за решаването на проблемите в сектора. Предстои и да бъде направена среща в Областна служба „Земеделие”, свързана с предложения за промени в Наредба 15, която предстои да бъде изменена.

На срещата-дискусия присъстваха още народните представители от ГЕРБ-Бургас, кметовете на Приморско и Царево – Димитър Германов и Георги Лапчев , зам.-областният управител Владимир Крумов.