Всички домашни прасета, отглеждани в т.н  „задния двор“ в Бургаска област, трябва да бъдат умъртвени, като срокът за това е 2 август. Причината за това е, че се отглеждали в условия, неотговарящи на изискванията.

„Това са животни, които са без официална идентификация и се отглеждат по начин, който не отговаря на ветеринаромедицинските изисквания“, обясни директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Митев. Собствениците на тези животни могат да ги заколят и да ги използват за лична консумация. Важно изискване е обаче, месото да премине термична обработка, преди да бъде прибрано за съхранение, уточни още д-р Митев.

Областната епизоотична комисия е взела решението за масовото умъртвяване на домашните прасетаи, съгласно разпоредбите на земеделското министерство. Още от 3 август започват проверки дали заповедта е изпълнена.

Приоритетно ще се проверяват населените места в 20-километровата зона на свинекомплексите. В региона подобни стопанства има край Ахелой, село Зимен и Крумово Градище.

Крайната мярка се налага заради бума на африканска чума по свинете. Заболяването не е опасно за хората, но вирусът е изключително агресивен и води до висока смъртност при прасетата.

От Агенцията по безопасност на храните уточниха, че голяма част от стопаните в Бургаско вече са започнали да умъртвяват животните.