Допълнителни мерки за превенция и контрол на пътя за сезон`2020

Областната комисия по безопасност на движението заседава днес в Бургас. Обсъдени бяха общи инициативи и мерки за повишаване на контрола в началото на летния сезон. Срещата бе председателствана от областния управител Вълчо Чолаков, а в нея взеха участие заместник-председателят на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Анжелина Тотева, представители на общини и ангажираните институции.

„Предстоят ни двата най-тежки месеца – юли и август, когато статистически възникват най-много тежки пътнотранспортни произшествия. Традиционно трафикът от и към морските ни курорти се увеличава значително и институциите трябва да бъдат готови с превантивни мерки“, подчерта Анжелина Тотева. Тя акцентира и на важността да се обърне допълнително внимание за безопасността на пешеходците. Коментирани бяха и новите мерки за контрол на граничните пунктове, които МВР въведе като очакванията са те да дисциплинират и многобройните чужди граждани, които почиват в страната ни. Все повече туристи идват със свои моторни превозни средства или използват услугата рент-а-кар и от ключова важност контролът към тях да има нужния превантивен ефект, бе отчетено по време на заседанието.

Патрулни автомобили ще се движат заедно с пътния поток, за да контролират и регулират трафика по Южното Черноморие, стана ясно по време на срещата. Мярката бе инициирана през миналата година и показа много добри резултати, поради което ще бъде продължена и през този летен сезон. Високата скорост остава сериозен проблем и предпоставка за възникване на тежки инциденти в областта. Затова в дните петък – неделя, когато трафикът е най-тежък, полицейското присъствие на натоварените отсечки ще е постоянен.

Областно пътно управление докладваха, че е направен пълен преглед на знаковото стопанство и пътната мрежа като са взети мерки и инфраструктурата е готова за летния сезон. От своя страна ДАБДП представиха проекта за площадка за обучение по безопасност на движението по пътищата, който може да се ползва безвъзмездно от общини, училища, детски градини и други организации. Акцентирано бе, че именно през лятото могат да се предприемат действия за обособяване на такива площадки, които в пъти подобряват практическото обучение на децата, като с готовия типов проект разходите ще бъдат много по-малки. В тази връзка бе коментиран и добрият опит на Община Бургас за обособяване на подобни кътове за обучение и игра.

От началото на годината на територията на областта са настъпили 494 ПТП, от тях 130 тежки ПТП с 7 загинали и 135 ранени. Независимо от факта, че поради въведените противоепидемични мерки интензивността на движение на превозни средства беше силно ограничена, броят на инцидентите в сравнение със същия период на 2019 г. е намалял минимално. По време на заседанието бе обсъден и тежкият инцидент от отминалата нощ на пътя между село Караново и Айтос, при който двама души загинаха, а момче на 19 години е в тежко състояние.