Довършват десетия нов басейн на Бургас, започват единадесети

Кметът Димитър Николов провери как върви проектът за изграждане на нов спортен корпус при ПМГ/Гимназия за романски езици. Грубият строеж е завършен и започва работата по интериора. Освен голяма зала за футбол/хандбал/баскет/волейбол и други по-малки тренировъчни помещения, там ще има нов плувен басейн. Той ще е десетият новопостроен или основно ремонтиран, заработил при управлението на кмета Димитър Николов.

От заварен през 2007 г. един-единствен крайно амортизиран, но действащ басейн в Младежкия културен център, в момента Бургас има 9. Построени са 2 нови в Морската градина /плувен комплекс “Флора”/, 1 на Минерални бани и 1 в ОДЗ “Надежда” в к-с “Меден рудник”. Основно ремонтирани и пуснати в експлоатация са 2 училищни басейна /СОУ “Константин Петканов” в к-с “Меден рудник” и СОУ “Константин Преславски” в к-с “Славейков”/ и 2 в детски градини /ОДЗ “Делфин” в к-с “Меден рудник” и ЦДГ “Андерсен” в к-с “Лазур”/. Цялостна реконструкция претърпя и басейнът в Младежки културен център.

Това доведе до сериозно увеличение в броя на децата, записани да тренират в бургаските плувни клубове. Статистиката показва, че средно на година по 500 деца се научават да плуват само в двата басейна в Морската градина. Тази база започнаха да използват за подготовка силни чужди отбори, което дава възможност на бургаските плувци и ватерполисти да повишават спортното си майсторство, мерейки сили с най-добрите.

“В к-с “Меден рудник” търсенето е голямо, а басейнът в СОУ “Константин Петканов” не стига и за учениците, и за останалите желаещи да го ползват. Затова ще изградим там още един нов покрит басейн”, каза кметът Николов.