ДКЕВР се превръща в бухалка за смазване на енергетиката

„Топлофикация Сливен” алармира за пагубни действия  на енергийния регулатор

С поредното си предложение за новия ценови период Държавната комисия за енергийно и водно  регулиране /ДКЕВР/ окончателно смазва енергетиката на страната, повежда топлофикационните дружества към фалит и връща  стандарта на живот в България към каменната епоха. За да оцелеят, топлофикациите ще трябва да предложат неконкурентни цени на услугите си, ще загубят клиенти и ще бъдат принудени да спрат работа. Ще бъдат закрити работни места в страната, но ще бъдат открити нови работни места в Русия. Това стана ясно от извънреден брифинг за медиите даден от ръководството на “Топлофикация Сливен”.

В доклада на ДКЕВР за периода от 1.07.2014 г. до 1.07.2015 г. се намалява драстично изкупната цена на еленергията, произвеждана от топлофикациите по комбиниран метод. Предлогът е, че  се търси равнопоставеност  между интересите на клиентите, ползващи топлинна енергия и тези, ползващи електрическа енергия. Предложението е икономически необосновано и тенденциозно насочено срещу обществения интерес, считат в „Топлофикация Сливен”. ТЕЦ-ът е поставил важни въпроси, пред ДКЕВР, но отговор не е получен.

Според ДКЕВР с най-голям процент – 16%, трябва да се понижи изкупната цена на еленергията именно от ТЕЦ – Сливен. „Търсим  някаква логика в предложенията на комисията и не я намираме. Регулаторът намалява изкупната цена на произведеното електричество, свива признатите ни разходи, понижава цената на топлоенергията, лишава ни от всякаква възможност да се издържаме и не дава никакви обосновани обяснения защо прави това. Ние няма да се съгласим с предложените цени. Време е управляващите енергетиката да отговорят:

–         Защо дискриминират малките производства и не смеят да „докоснат” корпорациите?

–         Защо  „Топлофикация София” винаги е привилегирована?

–         Докога енергетиката ще се управлява без дългосрочна стратегия? Ние искаме решенията на независимия регулатор да са еднозначни за всички, а не да се вземат под политическо или корпоративно влияние”, каза Ангел Ангелов, председател на борда на директорите на „Топлофикация Сливен” ЕАД.

Ако предложенията на ДКЕВР бъдат приети от 1 юли т.г. произведената в Сливен еленергия ще бъде изкупувана от НЕК за 111.61 лв. за мегаватчас при 132.92 лв. сега. Отново не се признават разходите за квоти вредни емисии, които от 2009 г. насам държавните чиновници „забравят” да осигуряват на ТЕЦ-а и заради които дружеството задлъжня изкуствено с милиони левове. През следващата година „Топлофикация Сливен” ще трябва да работи и с 15% по-малко въглища, защото ДКЕВР намалява признатите разходи за суровина с 3 млн. лева.

ТЕЦ Сливен е сред малкото в страната, които ползват български въглища за своето производство – предимно от „Мина Черно море” край Бургас, чиято цена не е променяна през последните 3 години. Дружеството осигурява допълнителна работа и поминък за повече от 800 работнически семейства в мината. От нейното функционирате зависи съдбата и на над 1 100 български семейства, заети в добива, ремонта и поддръжката на съоръженията. При новите условия топлофикацията ще е принудена или да купува по-малко въглища и да не работи 2-3 месеца в годината, или да купува по-скъпи вносни въглища от Русия. “Така ДКЕВР фактически с политиката си закрива работни места в България и способства за откриването на такива в Русия.”, категоричен е инж. Ангелов

Всяка година топлофикационните дружества внасят в ДКЕВР своите прогнозни разходи и цени за следващия регулационен период. Регулаторът не се съобразява с тях. Следва своя логика, повлияна от други, но не  обществено полезни икономически интереси.

Топлофикациите от страната са изтъкнали мотивите си за несъгласие с последните предложения  в поредица от срещи с комисията. На тях не са присъствали единствено представители на толерираната „Топлофикация – София”. Нейните дългове към „Булгаргаз” винаги се намира кой да поеме. Еленегията от ТЕЦ – София и сега и през следващия период ще бъде изкупувана на два пъти по-висока цена от тази в Сливен. Цената на парното в София ще остане непроменена, защото ако там то поскъпне, ще падне правителството. Населението в другите градове на страната очевидно е дискриминирано от държавата.

Въпреки това от ТЕЦ-Сливен уверяват, че ще продължат да следват досегашната си политика ориентирана към клиентите. Дружеството е единствено у нас, което успя да върне доверието на хората, да умножи многократно клиентите си и да поддържа силна социална дейност. Цената на парното в Сливен няма да се промени и ще продължи да бъде под определения  от ДКЕВР максимум, ще останат в сила и всички досегашни промоционални условия за коректните клиенти. Възможно е обаче да бъде преустановено топлоподаването за няколко летни  месеца. Ако спре за по-дълго време, топлоподаването в града няма да може да бъде никога възстановено, тревожат се специалистите.

„Топлофикация Сливен”  работи под непрекъснато напрежение заради задържаните плащания от страна на НЕК и непостоянната енергийна политика. Докато държавата дължи милиони за произведената от дружеството електрическа енергия, EVN праща ултиматуми за спиране на електричеството за неплатен ток! Един абсурд, който е възможен само в тоталния хаос, наложен от българските институции. Заплашвано е дружество, което произвежда електроенергия, продава я на безценица на НЕК, за да му бъде върната после на многократно по-скъпа цена.

Според директива на ЕС произведената по комбиниран начин електроенергия трябва да се толерира. Употребата й за отопление е доказано неефективно и за потребителите, и за икономиката като цяло. Навсякъде по света отдавна не ползват ток за отопление. В България процесите са деструктивни и вървят обратно. Използването на ток за отопление достига до 40%. Сега ДКЕВР чрез демагогската си политика стимулира още по-голямо използване на електричество за битови нужди, за сметка на централното топлоподаване. С понижаване изкупната цена от комбинираните производства ДКЕВР няма да постигне поевтиняване на тока, но пък парното ще поскъпне и топлофикациите масово ще фалират. Това ще върне качеството на живот в най-населените региони на страната с десетилетия назад и може да се тълкува, като национално предателство.

Топлофикациите в България произвеждат едва 5% от електричеството, което се влива в НЕК, сочи статистиката. Това може да се види от оперативните данни, които публикува Електроенергийния системен оператор http://www.tso.bg/default.aspx/page-707/bg Това означава, че орязването на “техния ток” в енергийния букет, съвсем няма как да повлияе целевото намаляване цената на еленергията, прокламирано от управляващите. За сметка на това фалитите на ТЕЦ-овете ще оскъпят в дългосрочен план цялостната цена на електричеството.

Основните производители на еленергия в страната, като изключим АЕЦ и „ТЕЦ Марица Изток 2” са фотоволтаичните електроцентрали. Техните изкупни цени продължават да са високи и сега трябва да им се осигурят потребители. Те произвеждат повече ток, отколкото България може да изразходва. Неотдавна държавата е платила на американския ТЕЦ AES „Марица Изток 1” 270 млн. лв. за непроизведена, но договорирана енергия.

„Топлофикация Сливен” произвежда едва 25 мегавата ток на час при 51% ефективност. Тя не може да бъде конкурент на големите производители, чиято ефективност се свежда до 30%. На каквато и цена да се изкупува еленергията от Сливен, тя няма да повлияе на пазара. ДКЕВР ще вземе своето окончателно решение на 30 юни и тогава ще стане ясно чии интереси обслужва “независимият” български регулатор.