ДПП „Странджа” възстанови над 120 туристически обекти

Дирекцията на ПП „Странджа” през това лято изцяло обнови 8 заслона от камък и дърво. Възстановени са вече  „Чешмянски поляни” до Петрова нива, „Кобарелова воденица” и „Двата вриса” край с. Бръшлян, „Св.Константин”  до с. Стоилово, „Кренеро” край с. Кости и  „Харманята” в землището на с. Бродилово.  Основните ремонтни дейности вече са към своя край. Предстои да бъдат довършени елементи от парковата мебел в Черноморска Странджа. На различни места са поставени 40 дървени маси заедно с пейки, отделно са отремонтирани и поставени  50 пейки в различни местности – до параклиси, чешми и огледни места. За туристите и природолюбителите са подновени  10 дървени, малки заслони. Ремонтирани са  4 огнища, 10 информационни табели, две платформи – „Окото на бухала” над с. Звездец и платфармата в м. „Богородишки дол” по-известна като  „Казанчето”. Отремонтирани за 3 дървени кули – „Кукулят” в м. „Качул”, от където се открива прекрасна гледка към меките извивки на р. Велека, и 2 кули в м. „Чукарет” над с. Варвара, от които може да се насладите на незабравими панорами към Черно море, което е източната граница на Черноморска Странджа. Паралелно с това бяха почистени и отремонтирани 15 стари чешми.

Временно е затворен за посещения Информационно посетителския център към ДПП „Странджа” в Малко Търново поради текущ ремонт. Очаква се той да приема посетители в края на август.

Дейностите по възстановяване и изграждане на парковата инфраструктура в ПП „Странджа” се изпълнява по проект „Устойчиво управление и устройство на ПП „Странджа” по ОП „Околна среда” 2007-2013.

Странджа е най-голямата защитена природна територия в България- 1 161  кв. км, създадена, за да опазва уникалните екосистеми и биоразнообразие, да съдейства за устойчивото икономическо развитие на региона и за съхраняване на самобитните странджански фолклор, култура и историческо наследство.

ремонтирания заслон Кобареловата воденица заслон Двата вриса дърво за въздушен заслон