Димитър Христов: Обществените обсъждания трябва да са в удобно време за гражданите, а не за администрацията

Офисът на Български демократичен център ще е отворен за хората и след кампанията, уверява водачът на листата в Бургас

Димитър Христов е роден на 3-ти август 1969 година. Завършил е Икономически университет Варна, специалност „Международни икономически отношения“ и ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“, специалност „“Експлоатация и ремонт на корабна техника“.

В момента е управител на „Порт Флот – Бургас“ ЕООД.

Семеен, с две деца.

  • Г-н Христов, Български демократичен център имаше свое представителство в Общинския съвет на Бургас в мандата 2011-2015 г. На базата на натрупания опит какви хора включихте в листата за предстоящия вот ?
  • Нашата листа е съставена от професионалисти – всеки в своята област, хора с модерно мислене, можещи и знаещи. Познавам лично всеки един от нашите кандидати за съветници.
  • Бяхте член на Постоянната комисия по устройство на територията. Кои от решенията й се отразиха най-сериозно върху развитието на града?
  • Това е една от най-важните комисии, тъй като работата й е пряко свързана с визията на града. Затова за нас беше важно да въведем осъществяването на по-стриктен контрол върху издаването на разрешителни за строеж на територията на общината, както и за спазването на изискванията за изграждане на достатъчно паркоместа.
  • В предизборната платформа на Български демократичен център се говори „икономически патриотизъм“. Ознавача ли това, че приоритенти за вас са родните инвеститори?
  • Това означава защита на родното производство. Зад това понятие стоят продуктите, произведени в България, без значение за кой отрасъл става въпрос. Трябва да насърчаваме нашите фирми и да ги привличаме да стъпят и в нашата община. Това ще създаде условия за разкриване и на нови работни места. Сигурен съм, че ако това стане, ще се отрази положително на икономическото развитие на града ни.
  • Но при актуалната икономическа ситуация обаче няма как да има развитие на бизнеса без чужди инвестиции…
  • Без бизнес не можем да говорим за икономическо развитие и за успех и в другите сфери. Бизнесът е в основата и на доброто здравеопазване, образование, социално подпомагане. В Бургаска област национално значимите компании се броят на пръсти, новите инвеститори са малко, а през последната година големите чужди инвеститори – предимно търговски вериги, напуснаха региона.Затова ще заложим на висока прозрачност и търговска дипломация за привличане на нови инвеститори и работодатели.
  • Как виждате ролята на Общинския съвет като орган на местната власт в борбата срещу монополите?
  • Една от целите на БДЦ е да работи в посока за увеличаване на правомощията на местната власт. Това ще даде възможност за по-сериозно противопоставяне на монопола.
  • Свободата на личността и демокрацията са сред основни ценности, които прокламира Български демократичен център. Как ще ги отстоявате чрез работата си в Общинския съвет?
  • Това са ценности, които споделям. Като общински съветник от мандат 2011/2015 г. винаги съм изхождал от позицията на гражданите на община Бургас. Работил съм в защита на техните интереси и ще продължа да го правя и занапред.
  • Вие сте наясно какво успя и какво не успя да свърши местния парламент в мандат 2011-2015. Откъде трябва да започне работата на новите съветници?
  • Една от първите ни задачи е да настояваме за оптимизиране на работното време на общинските служители. По този начин искаме да улесним достъпа на бургазлии до участието им в обществени обсъждания за важни за града проблеми. В момента тези обсъждания се правят в работно за администрацията време, което затруднява повечето жители на общината да се включат активно, защото техният работен ден не е приключил. Ще предложим въвеждане на електронна система, чрез която бургазлии да имат достъп до цялата информация по основни въпроси. Необходима е повече гъвкавост на администрацията. Все пак тя трябва да е в услуга на жителите на общината. В следващия Общински съвет трябва да се работи в името на града и интереса на бургазлии, а не както често се случваше досега – противопоставянията при вземането на решения по една или друга докладна записка, не защото не е добра, а защото става въпрос за политически интереси, които надделяват над тези на жителите на общината.
  • Как ще контактувате с избирателите по време на мандата?
  • БДЦ има офис в Бургас на улица „Екзарх Йосиф“ №20. Всеки жител на общината може да го посети, да се срещне с нас и да сподели своите идеи, проблеми. Офисът ни ще продължи да работи и след местните избори. Там общинските съветници на БДЦ ще се срещат с бургазлии всяка седмица. Офисът ще бъде своеобразна местна приемна на нашата партия.