Десетки музиканти подаряват празнично настроение на Никулден в Бургас

Десетки певци и музиканти ще радват жителите и гостите на Бургас на градския празник – 6-ти декември, Никулден. През целия ден на осем различни сцени индивидуални изпълнители, класически квартети, инструментални формации, поп и рок групи ще свирят на живо и „зареждат“ с много настроение празнуващите.

Общоградският музикален празник ще започне веднага след традиционното литийно шествие до Моста в памет на загиналите моряци и рибари, което ще тръгне в 11.30 часа от площад „Атанас Сиреков“.

Още в 10.00 часа музикални изпълнения на ученическия оркестър при НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ с диригент Петя Тончева ще дадат своеобразен старт на забавната програма в градинката до Часовника. След тях от 12.00 часа на сцената с корабчето ще излезе Рагтайм оркестър, който ще пренесе бургазлии в света на черно-белите ленти със стила, предшестващ джаза, а след това музикантите от група „Горещ пясък“ ще изпълняват любими поп и рок парчета.

Освен в градинката до Часовника, още четири пространства ще зареждат с празнично настроение бургазлии. Обичаното от жителите и гостите на Бургас място, познато като Компаса, тази година също ще се превърне в музикална сцена, на която ще раздават празнично настроение групите „Euphoria“ и „Stockholm“. Тук също ще звучи празнична рагтайм музика.

Друго „горещо“ място в декемврийския ден ще бъде пред сградата на Археологическия музей на ул. „Богориди“, където стил и класа на празника ще придадат класическият квартет „Вива“. След тях музикалните страсти ще „нажежат“ добре познатите на бургазлии рок банди „Stiff Bone“ и „Four“.

Сцената до друг бургаски символ – Грамофона, ще бъде отредена за романтичната и лирична музика на „Рагтайм оркестър“ и квартетите „Арте“ и „Вива“, които ще придадат тържественост на деня с изпълнения на рагтайм, джаз и класически произведения.

Улица „Александровска“ пред залата на „Дружество на художниците“ по традиция ще бъде озвучено от изпълненията на представителния Бургаски духов оркестър, непосредствено преди да започне в 13.00 часа церемонията по обявяване на „Художник на годината“ и „Бург на годината“.

Жителите на парка в к-с „Изгрев“ също ще празнуват с Никулденски концерт с участието на музикални изпълнители и формации към НЧ „Изгрев 1909“ – Бургас, който ще започне в 11.00 часа.

От 11.00 часа е и началото на фолклорния празничен концерт в к-с „Меден рудник“. На сцената до СУ „Петко Росен“ ще излязат да поздравят бургазлии ангелогласната и обичана народна певица Николина Чакърдъкова и популярния Неврокопски танцов ансамбъл. Участие в концерта ще вземат още децата от фолклорна група „Чинките“ при НЧ „Св. св. Кирил и Методий 1985“, танцови състави „Слънчо“, „Младост“ и „Ритъм“.

Кулминацията на празника е запалването на светлините на 18-метровата коледна елха и новогодишната украса на Бургас по време на големия Никулденски концерт на площад „Тройката“ в 17.30 часа.