Девет са милионерите в Бургас по данни на НАП

Общо 16,5 млн. лв. са спечелили деветимата бургазлии, декларирали доход над един милион лева

Общо 16,5 млн.лв. са спечелили деветте физически лица, които са обявили в годишните си декларации, подадени в ТД на НАП Бургас, доходи над 1 млн.лв., показват данните от обработените до момента подоходни декларации в приходното ведомство в морския град. Най-високият деклариран доход – над 4 млн.лв., е на едноличен търговец, останалите милионери са посочили като източник за доходите си трудови и приравнени правоотношения, както и доходи от прехвърляне на права и имущества, а също и доходи от друга стопанска дейност.

8988 са подадените годишни декларации по електронен път в НАП Бургас, 2981 от тях с персонален идентификационен код, останалите с електронен подпис. Това означава, че всяка трета подоходна декларация е подадена чрез интернет, близо 4 000 данъкоплатци в повече в сравнение с миналогодишната кампания са предпочели модерния дистанционен контакт с НАП, за да изпълнят задълженията си, уточняват още от териториалната дирекция в Бургас.

В национален мащаб 545 млн. лв. са спечелили 259-те физически лица, които са обявили в декларациите си доходи над 1 млн. лв. На базата на данните за първите десет, профилът на българинът, декларирал най-висок доход от 2014 г., е мъж на 49 години, от София с доходи от над 8,7 млн. лв. годишно.

Според обработените до момента декларации най-много милионери има в София – 129, следва Варна с 18 граждани с доходи от над един милион лева и Пловдив с 16. Данните показват също, че в топ 10 на богатите хора има само една дама.