Гръцки телевизии снимат филм в Несебър

Заедно с гръцката визита в Несебър, на няколкодневно работно посещения бяха и екипи на гръцки телевизии, които не само снимаха културно-историческите забележителности и ценности в града на ЮНЕСКО и петъчната музикална вечер, но и направиха няколко интервюта, едно от които с кмета Николай Димитров. В разговора си  с журналистите той обясни какъв е бил фокусът на внимание  по време на срещата му с делегацията от община Халкидона, град Неа Месемврия и представителя на международния маратон „Александър Велики“. Градоначалникът сподели своите лични впечатления от доброто сътрудничество в областта на културата, като подчерта, че следващата година именно по линия на добрите взаимоотношения в културната програма на община Несебър ще бъдат включени състави от Гърция.

За да  добият представа медиите каква е връзката на Несебър с град Неа Месемврия кметът Николай Димитров направи кратка ретроспекция на събитията. Той информира, че взаимоотношенията между градовете са дългогодишни, като ярък пример за това е изпращането през 2011г. на несебърската чудотворна икона „Св. Богородица – Владетелка на живота” да гостува две седмици в гръцкия град Неа Месемврия (Нова Месемврия) като духовна светиня. Образът на Божията майка отива в гръцкия град, в който живеят наследниците на преселилите се от Несебър през 1924 г. гърци и чиито деди са „пренесли“ спомена за България не само чрез името на населеното място (в превод то означава Нова Месемврия), а и чрез символи като мелницата, и вещи, съхранявани в културното им дружество. След гостуването, светинята е изпратено до България изключително емоционално –със сълзи на очи хора от различни възрасти са изпратили светинята, хвърляйки розови листа, молейки се за всички нас и за успешното завръщане на иконата в Несебър ,“у дома”, там, където й е отредено да бъде, освен това близо 100 гръцки граждани са се присъединили към делегатите от Несебър, за да съпроводят иконата чак до родното й място.

Малко по-късно същата година – по време на празника на Несебър, кметът съобщава, че  копие от чудотворната несебърска икона „Св. Богородица – Владетелка на живота“  е изработено специално за президента на Гърция Каролос Папуляс. Копие на иконата е подарено и на храма в Неа Месембрия с пожелание светинята да пази и закриля жителите на града.

Кметът информира още, че миналата година е удостоил председателя на Културното дружество в Неа Месемврия, Гърция, Лефтерис Маргаритис с плакет на община Несебър за принос в развитието на културните връзки между двата града. Тогава гръцкият гост споделя впечатленията си от грижовното отношение на общинското ръководство за реставрирането и съхраняването на културно-историческите паметници и на обектите по духовния път „Вяра в Несебър” в града под егидата на ЮНЕСКО.

 По случай удостояването на Културното дружество в Неа Месемврия с годишната награда на Атинската академия на науките, през 2014 година на специална церемония в Солун, Областният управител Апостолос Зизикоста е връчил на кмета на Община Несебър Николай Димитров почетен плакет във връзка с изключителния му принос за развитие и обогатяване на връзките и сътрудничеството между жителите на Несебър и потомците на бежанците от 1924 г., заселили се в Неа Месeмврия.

Всичко това разказа на тв екип от Солун и на екип на Държавната гръцка телевизия кметът Николай Димитров. А както стана ясно от официалната среща между общините Несебър и Халкидона, и  българо-гръцката музикална вечер преди дни, добрите взаимоотношения в областта на културата ще продължат и за в бъдеще, ще се развиват и тези в областта на спорта.