Грипна епидемия и грипна ваканция обявиха в област Бургас

На свое заседание  Регионалният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания /ОРЗ/ взе решение за обявяване на грипна епидемия на територията на област Бургас. Същото се налага във връзка с нарасналия брой на заболелите от грип и ОРЗ и по конкретно 236 регистрирани случаи на база 10 000 души, при граница 225/10000. По данни на специалистите от РЗИ най-засегнати са малките деца от 5 до 14 години и хората във възрастова група 30-64 години. С цел ограничаване разпространението на грипната епидемия Щабът ще предложи на кметовете на всички общини на територията на област Бургас да бъдат преустановени  учебните дейности в училищата в срок от днес, 24.01.2018 (за учениците втора смяна) – до 29.01.2018, понеделник (включително). По информация на РУО Бургас има възможност за преструктуриране на учебния материал, така че неучебните дни да не се отразят негативно върху учебния процес.

Сред другите превантивни мерки, които влизат в сила от днес са: детските градини да работят, но в режим на „засилен филтър” – ограничава се достъпът на родители, забранява се посещаването на болни деца, както и сливането на отделни групи, преустановяват се хоспитализациите и плановите операции, също така свижданията, консултациите на здрави бременни жени и деца, както и всички профилактични прегледи и имунизации. 

В понеделник Щабът ще проведе повторно заседание и след запознаване с актуалната обстановка ще вземе решение кои мерки ще останат в сила и кои ще бъдат отменени.

Според заповед на кмета Димитър Николов всички училища в Бургас ще са в грипна ваканция до 29 януари,понеделник, включително. Подобни заповеди са издали и останалите кметове в областта. 

Отменено е и съвместното събитие на Община Бургас и Триа Сити Център –Финал на първия етап от съвместната инициатива „Аз и Ти ЗаЕдно“  за талантливите деца на Бургас , насрочена за 25 януари.