Граждани номинират кандидатите за Годишните награди за биоразнообразие‘ 2016

Започва кампанията за набиране на номинации за традиционните Годишни награди за биоразнообразие. До 31 август ще се събират предложения от граждани, неправителствени организации и институции. Номинирането е публично – всеки може да изпрати своето предложение за номинация в една или повече категории.

Българска Фондация Биоразнообразие (БФБ) връчва Годишните награди за биоразнообразие с идеята да се отличат най-ярките постижения, свързани с опазването на природата в България и да се даде гласност на добрите примери за запазване на видове, места, кампании за спасяване на защитени територии и зони и др. Наградите са само положителни, защото кандидати и примери за „отрицателни” ни заливат постоянно от различни райони на страната. Много е важно нашето общество да научи за успехите и усилията на тези, които се опитват да запазят природата – граждани, неправителствени организации, бизнеси, медии, политици и институции.

Категориите на Наградите и тази година са пет, а жури от експерти и личности от различни области ще определи носителите им през 2016 година. Освен награда на журито във всяка една категория отново ще се присъди и награда на публиката, определена чрез гласуване във Фейсбук.

„Очакваме вашето активно участие в номинациите, за да превърнем събитието в истински празник за тези, които имат заслуга за опазването и популяризирането на природата на България или са спомогнали за промяна на законодателството.“ – обръщат се организаторите към всички номиниращи, като се надяват и тази година в номинациите да бъдат отразени всички постижения и успешни кампании за защита на природата, на които бяхме свидетели през целия период.

Категории и критерии за Награди за биоразнообразието 2016 г.

Всички граждани, журналисти, неправителствени организации (НПО) и институции имат възможност да предложат своите номинации в следните категории:

1.Най-успешна кампания (акция/дейност), свързана с опазване на биоразнообразието
Номинацията е за кампанията (акция/дейност), която е впечатлила и вдъхновила, защото е била първа по рода си, била е креативна и добре подготвена, увлякла много хора или е постигнала конкретен резултат. Кампанията може да е разрешила природозащитен проблем, да е способствала за опазването и управлението на видове, местообитания или защитени територи или зони, да е засилила гражданската активност и повишила вярата на обществото в собствената му значимост. Това може да е кампания на неправителствена организация, на местна инициативна или гражданска група, на държавна институция или местна власт.

2. Най-добър журналистически материал, свързан с опазване на българската дива природа
Търси се най-значимата, обективна, дръзка публикация или предаване, разследване на журналист или издание, което е провокирало отзвук в обществото и институциите, предоставило е нова, непозната до този момент информация по природозащитен проблем, намерило е отговори на значими за обществото въпроси. Могат да бъдат номинирани отделни журналистически материали или серия от материали на електронни, печатни медии, телевизии, радио, регионални и национални медии.

3. Активист за природата
Номинацията е за млад природозащитник или не толкова млад, но запален пазител на природата – доброволец, който помага на организации или институции, работещи за опазване на биоразнообразието или работи в организация за защита на природата. Възможно е да се номинира публична личност, застъпник на някоя кауза.

4.Политик с най-голямо внимание към българската природа

Имаме ли политици на местно или държавно ниво, които в рамките на своите правомощия активно допринасят за опазването на природата? Знаем ли кой, дали и как включва в политическия дневен ред теми за природата? Кои са политиците, които внасят законопроекти, подготвени от експерти в природозащитата, задават въпроси в българския или европейски парламент, застъпват тезите на гражданското общество с реални действия, а не само на думи? Ако ги познавате, номинирайте ги, за да стават все повече, предлагат организаторите.

5. Награда за подкрепящ биоразнообразието бизнес

В тази категория може да се номинира бизнес, който не само не оказва отрицателни въздействия върху природната среда, а чрез дейността си подпомага опазването или възстановяването на отделни видове или местообитания, има специални програми или дарява за природозащитни дейности и граждански инициативи. Това могат да са както големи корпорации и малки фирми, така и земеделски производители и ферми, разположени в територии с висока природна стойност , включително Натура 2000 и защитени територии и зони.

Номинациите трябва да се отнасят за периода 22 май 2015 – 22 май 2016 г., а предложенията да са придружени с кратка обосновка и по възможност със снимки.

От Българска фондация Биоразнообразие очакват номинациите награжданите до 31 август 2016 г.  на: awards@biodiversity.bg или по пощата на адрес: София 1233, ул. Веслец 39-41, ет.4, ап.11 «За Годишните награди».