Глобиха кмета на Поморие, нарушава Закона за управление на отпадъците

РИОСВ-Бургас наложи глоба в размер  на 3000 лева на кмета на община Поморие Иван Алексиев. Той не е спазил определените срокове в разпоредбите на Закона за управление на отпадъците. Иван Алексиев не е осигурил площадка за безвъзмездно предаване на разделно събрани отпадъци от домакинствата, в това число – едрогабаритни отпадъци, опасни отпадъци, отпадъци от черни и цветни метали.

Едно от задълженията на кмета на общината, за което получава заплата от данъкоплатците, е, освен да организира управлението на битовите и строителните отпадъци образувани на нейна територия, и  да осигури площадки за предаване на разделно събраните. В случая поморийският кмет Иван Алексиев не изпълнява служебните си задължение и нарушава Закона за управление на отпадъците.

Липсата на площадка за предаване на разделно събраните отпадъци в Поморие навява на мисълта, че Община Поморие вероятно не реализира разделно събиране на отпадъците.

Санкции са наложени и на  управляваната от Иван Алексиев институция. Община Поморие  не изпълнява условията в издадените й разрешителни за ползване на воден обект за заустване на отпадъчни води в повърхностни води от канализационна система в Ахелой и Каблешково.  Нарушен е чл. 48, ал 1, т. 11 от Закона за водите и са наложени имуществени санкции за 6000 лева.

Иван Алексиев е двумандатен кмет на Община Поморие, издигнат от партия ГЕРБ. С встъпването си в длъжност и втори мандат през 2015 г.,  едно от първите действия, които предприема, е да бъдат вдигнати местните данъци и такси. През месец декември на същата година той внася докладна-записка до новосформирания общински съвет, с която пожелава съветниците да гласуват увеличаване на туристическия данък с приблизително 50%, такса смет с 50% и наемът на общински търговски пространства.

Оказва се, че освен с по-високи налози за попълване на общинската хазна,  данъкоплатците ще трябва да покриват и санкционираната администрация, която неглижира законодателството и не изпълнява служебните си задължение.