ГЕРБ: Съветник от ДПС-Руен, осъден за контрабанда, продължава да работи в Общинския съвет

Общински съветник от ДПС в Руен е осъден за контрабанда на цигари, но продължава да заема поста в Общинския съвет. За това сигнализират от общинското ръководство на ГЕРБ, а координаторът на партията и общински съветник Димо Ангелов вече е входирал жалбата в канцеларията на Общинския съвет днес в 14.30 с входящ номер 79. Оттам сигналът трябва да бъде предаден до Общинска избирателна комисия (ОИК).

„Хасан Али Хюсеин към момента е действащ общински съветник от групата на ДПС в местния парламент, въпреки потвърдената му присъда. Пред Айтоския районен съд той се е признал за виновен, че на 21 януари тази година, в автомобила му и на втория етаж в къщата му в с.Рупча, където живее, държи акцизни цигари без бандерол. Става въпрос за 621 кутии, като общата им стойност е 4957,50 лв. а впоследствие на тавана полицията открива и 14,782 г. марихуана. За подобно престъпление Наказателният кодекс предвижда от 1 до 6 години затвор и глоба в десеторен размер на откритите контрабандни стоки“, коментира скандалния случай общинският председател на ГЕРБ-Руен.

От ГЕРБ са се консултирали и с юристи по темата. Оказа се, че въпросното лице е постигнало споразумение с Айтоския районен съд. Това споразумение се тълкува като влязла в сила присъда, което се явява като основание за предсрочно прекратяване на правата на общинския съветник.

„Надяваме се да бъдат предприети незабавни мерки за отстраняването на Хасан Хюсеин от Общинският съвет и да му бъдат предсрочно прекратени правата. Това е възможно на основание чл. 30, алинея 4, точка 2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация. Скандалното в случая е, че той невъзмутимо продължава да заема място сред колегите си и гласува решения за бъдещето на общината. Той е и председател на една от най-важните общински комисии – тази по устройство на територията, строителство, инфраструктура и екология. Не може общински съветник, който трябва да защитава интересите на гражданите и да служи за пример на обществото с поведението и действията си, да се занимава с контрабанда. Това е подигравка с и жителите на Руен“, категоричен е Димо Ангелов.