ГЕРБ към БСП: Не посягайте на студентите по медицина в Бургас, здравето няма партийна окраска

Трима народни представители от БСП написаха на министъра на здравеопазването въпрос, в който „недоумяват” защо в Бургас е открит Факултет по медицина и искат обяснение защо това се е случило. В същия документ предлагат да се ограничи приема на студенти в специалност „лекар“. Така реално се прави първа крачка за закриване на факултета в Бургас.  

„Групата на общинските съветници от ГЕРБ-Бургас не може да не реагира на тези смущаващи искания. Приемаме ги сериозно, те идват от депутатите – доц. д-р Георги Йорданов, д-р Илиян Тимчев и д-р Иван Ибришимов”, пишат в декларация съветниците. Те напомнят, че откриването на Факултет по медицина е историческо събитие за града. За да могат днес в Бургас да се обучават 40 бъдещи доктори се изискваше години работа в условия на непрестанен отпор от градове с вече съществуващи медицински висши училища.

„Бургас няма традиция в обучение на висши кадри – медици”, казва в свое интервю един от депутатите на БСП доц. Георги Йорданов.

„Да, няма. Защото държавата и Бургас десетилетия бяха управлявани от БСП и за Бургас не беше отредено място на академичната медицинска карта на страната. Това се промени и ние ще го отстояваме, защото е от решаващо значение за развитието на града”, мотивират се общинските съветници от ГЕРБ.

Те обръщат внимание и на особените препоръки на доц. Георги Йорданов от БСП, който насочва бургаските студенти да се обучават за лекари в Пловдив, Варна, София, Молдавия, или в Одеса (на последните две места български студенти могат да учат само в платена форма на стойност десетки хиляди левове).

Друго, далеч от реалността, твърдение на доц. Йорданов е изказването му, че в Бургас се установява натрупване на лекари. Депутатът от БСП смята, че с Факултета в Бургас ще се увеличи безработицата сред младите лекари.

„Обръщаме внимание на представителите на БСП, че в Бургас не ни е известно да има безработни лекари. По данни на Евростат – над 50% от практикуващите лекари в България са на 50 и над 50-годишна възраст”, казват съветниците от ГЕРБ.

Общинските съветници от ГЕРБ-Бургас припомнят, че Народното събрание разкри медицинския факултет в Бургас на 10 май 2019 г. Решението бе прието без гласовете на депутатите от БСП, които не присъстваха в залата.

„Бургаските народни представители от БСП не подкрепиха създаването на Факултета по медицина. Техни колеги, в момента, водят кампания срещу учебното заведение. Това е срамно. Обучението на лекари в Бургас трябваше да е надпартийна кауза. Здравето на бургазлии не трябва да е свързано с партийни интереси”, завършват общинските съветници.