Генералният консул на Турция е възхитен от Бургаското пристанище

Н. Пр. Нурай Иньонтепе, Генерален консул на Република Турция посети „Пристанище Бургас” ЕАД. Работната срещата бе естествено продължение на успешния двустранен българо-турски бизнес форум от поредицата MySuccess.bg, проведен в Бургас на 10 май.

Дипломатът бе посрещнат от изпълнителния директор на държавния пристанищен оператор Диян Димов. Нурай Иньонтепе каза, че от няколко месеца е в Бургас, след дипломатически мандат в  Берлин и вече е бил на културно събитие в обновената „Магазия 1”. Сподели, че обича да кара колело в свободното си време и велоразходките край морето и в Зоната за обществен достъп са едни от любимите му моменти.

По време на визитата ръководителят на звено „Маркетинг, СУК и Евроинтеграция” Стойчо Димов направи подробна презентация на пристанищния регион – разположение, развитие на порта и терминалните оператори, транспортни връзки, международни коридори, товари, круизно обслужване. Той допълни, че товарите от и за Турция за бургаски пристанищен регион бележат постоянен ръст. Държавният оператор е обработвал годишно над 400 000 тона товари с направление от и за Турция, като същите и към момента съставляват над 15 % от общия му товарооборот.

„Впечатлен съм от видяното. Пристанището се управлява динамично и с поглед в бъдещето. Мисли се за 20 години напред, а не за сегашния момент”, каза Н. Пр. Нурай Иньонтепе. Той сподели, че ще бъде в интерес на двете държави да се спомогне развитието на круизна линия между българските и турските пристанища.

Директорът на „Пристанище Бургас” ЕАД Диян Димов посочи, че представлява интерес да се осъществи сътрудничество с Doğuş Group /Доуш груп/, която спечели правото да реновира, управлява и оперира пристанищната зона İstanbul Salıpazarı Cruise Port за 30 години. Групата започна реализацията на проекта Galataport, който е градски проект с общ план отворен към морето, съответстващ на структурата на квартала в района Каракой, като терминалът за круизни пътници в зоната на кея също ще бъде преработен в съответствие със световните стандарти. Добра и координирана съвместна кампания от българския и турски пасажерски оператори към световните круизни компании може чувствително да допринесе за възвръщане на атрактивността на черноморската круизна дестинация, предвид последователността в круизните маршрути: Истанбул – Бургас и обратно, посочи Димов.

Н. Пр. Нурай Иньонтепе се ангажира да подкрепи и да сътрудничи на тази инициатива, като заяви, че Бургас е познат на ”Доуш груп”. Холдингът участва в строителството на участъка Карнобат-Бургас от АМ „Тракия”, а в последствие съфинансира и реставрирането на банята на Сюлейман Великолепни в туристическия обект „Аква Калиде” в Минерални бани Бургас.

Генералният консул пожела да разгледа Марината и Морска гара. Дипломатът изяви желание да бъде официален гост на започващото в зоната и акваторията на Бургаския залив на 17 май 2018 г. Европейско първенство по ветроходство в олимпийския клас 470. За Морска гара Бургас той сподели, че панорамната вътрешна конструкция и визия са отлични за провеждане на различни събития и форуми, като конкретно предложи през лятото да се проведе престижно модно събитие с партньорството на турското консулство в Бургас.