В Свети Влас откриват барелеф на Макгахан

Барелеф на американския журналист Джанюариъс Макгахан ще бъде открит днес в Свети Влас. Церемонията по откриването на паметника ще се ще се състои в 15 часа на „Алеята на народите“ в пристанище „Марина Диневи“.   На церемонията ще присъстват и потомци на Макгахан. Очаква се и посланикът на САЩ в България Ерик Рубен.

Инициативата за поставяне на възпоменателния знак за американския журналист Макгахан е на благотворителната фондация „Българска памет – братя Диневи“. Тя е финансирала изграждането на четири православни църкви, десетки войнишки паметници, амфитеатър за 500 човека, обекти на културата.  Нейно дело е и „Алеята на народите“  в Свети Влас.  В нея вече са поставени барелефи на Васил Левски, Христо Ботев, адмирал Хорацио Нелсън, адмирал Фьодор Ошаков, Ханс Кристиян Андерсен, Шандор Петьофи, маршал Филип дьо Отклок, Джузепе Гарибалди.

Защо и Джанюариъс Макгахан ? След потушаването на Априлското въстание през1876 Макгахан извършва изключително ценна услуга на българския народ. Като кореспондент на вестник „Дейли Нюз“ той, заедно със секретаря на легацията на САЩ и генерален консул в Цариград Юджин Скайлър посещава въстаналите български селища. Установява броя на избитите българи,  както и на опожарените селища, църкви и манастири. Публикува всичко това в дописки и репортажи във влиятелни европейски медии. Като резултат от неговите публикации може да се смятат и действията на великите сили: свикването на т. нар. „Посланическа конференция в Цариград“, а така също и последвалите действия по освобождение на България.