В Приморско търсят таланти с инструментален конкурс

По случай 6 септември – 128- годишнината от Съединението на Княжество България и Източна Румелия над 30 индивидуални изпълнители от цялата страна взеха участие във Второто издание на инструментален конкурс „Виртуози на народните инструменти”. Той се провежда под патронажа на кмета на община Приморско д-р Димитър Германов.

Градоначалникът постави началото на конкурса, като пожела на всички участници да продължават да развиват и популяризират народната музика и никога да не се отказват да творят.
Лятната естрада се оказа тясна за всички желаещи да се насладят на инструменталните народни изпълнения. Всички участници имаха възможността да представят своето творчество пред жители и гости на Приморско, както и да бъде оценени от компетентно жури. Инструментите, с които се състезаваха инструменталисти без ограничения във възрастта, бяха гайда, гъдулка, кавал и тамбура. Конкурсът се проведе в три състезателни тура в две възрастови групи – до 20 год. и над 20 год.

При първа възрастова група до 20 год. на първо място се класира Цветан Станков с инструмент тамбура следван от Здравко Здравков с гайда, а третата позиция завоюва Дамян Йорданов с кавал.
Първо място при втора възрастова група над 20 год. с инструмент гайда спечели Явор Бобев. На второ място също с гайда се класира Добромир Йорданов, а третата позиция спечели Михаил Атанасов с инструмент гъдулка. За лауреат на конкурса бе избран Добромир Иванов с гъдулка.

Конкурсът, който вече се превръща в атрактивна традиция, има за цел да популяризира инструменталната народна музика, както и да издирва талантливи музикални дарования.