В Приморско септември започва с „Приморска Перла“ и „Лъвско сърце“

Атрактивните събития се осъществяват с подкрепата на Общината

Остават броени часове до началото на две от най-значимите в спортния и културния календар на морската община събития – третото издание на Национални фолклорни празници „Приморска Перла“ и второто издание на ултра крос триатлона „Лъвско сърце“.

Стартът им ще бъде даден на две пресконференции утре, 1 септември /петък/. От 15 часа в сградата на Общината е предвиден брифинг за фолклорните празници „Приморска Перла“, а час по-късно на плаж „Перла“, където е позициониран базовият лагер на „Лъвско сърце“, ще започне пресконференцията за екстремното състезание.

Общо 145 участници ще се включат във второто издание на ултра крос триатлона „Лъвско сърце“, който ще се проведе на 2 и 3 септември в района на Странджа планина и Приморско. Предизвикателството ще постави на изпитание състезатели с опит в плуването, планинското бягане или колоездене в две категории – индивидуални атлети и щафетни отбори от трима. Те ще трябва да преминат трасе с обща дистанция от 140 км. в рамките на 12 часа и 30 минути.

Сред участниците в състезанието ще има и представители на община Приморско.  Те са сформирали отбор и ще се борят за призовата позиция в щафетната дисциплина. Началото ще бъде дадено от Станимир Борисов, който ще покаже своите умения във водата, където трябва успешно да преплува 3 км. След това щафетата ще бъде предадена в ръцете на Станислав Савов, който ще измине с велосипед общо 116 км. Финалната линия на състезанието ще пресече Радка Василева, която трябва да пробяга 21 км. в резерват Ропотамо. Сборът от времената на тримата участници ще оформи крайното класиране на отбора на Приморско.

Успоредно с „Лъвско сърце“ ще се проведе и третото издание на Националните фолклорни празници „Приморска Перла“. Те ще  започнат  на 1 септември и ще продължат  четири дни, а любителите на фолклора ще станат свидетели на самобитно изкуство от всички краища на страната, представено на сцената на амфитеатъра. Изпълнителите ще се съревновават в конкурс за народни песни, за музиканти на народни инструменти / гайда, гъдулка, кавал и тамбура/, конкурс за народни оркестри / битови и смесени/ и фолклорен танцов конкурс.

И двете събития се осъществяват с подкрепата на Община Приморско и са под патронажа на кмета д-р Димитър Германов.