В Карнобат гласуваха и натъкмяваха всичко като за последно

Интервю с Георги Димитров – общински съветник от ОбС – Карнобат
– Г-н Димитров, два дни преди празника на Карнобат, Вие продължавате борбата за зачитане правата на общинските съветници да отстояват интересите на гражданите, които са Ви избрали и гласували доверие.
Какви своеволия се получиха и чии интереси бяха защитени от кмета на Община Карнобат на последното 39-то, почти нелегално заседание на Общинския съвет?
Трябва да отбележа, че доверието в кмета на Карнобат е свалено не от вчера. На това последно заседание присъстваха само употребени отцепници. Нито една от основните политически сили в Карнобат не присъства на заседанието. Само шестима отцепници от ГЕРБ, БСП и „ОБТ Лейбъристи“, за които се говори, че са доста близки до кметската администрация, са изслушали и гласували абсурдни решения по спорни докладни записки.

– Вие сте член на три от най-важните постоянни комисии в Общинския съвет, как минаха през комисиите тези докладни?
Явно, прелетели са някак и то не без участието на кмета на Карнобат, който отново се опитва да ни извие ръцете. Узнахме за извънредната сесия твърде късно. Това не е нормално. Тук всичко се бави умишлено, за да могат за кой ли път да ни притиснат да гласуваме докладните, които внасят в последния момент.
Така се случи и на заседанието, на което трябваше да бъдат гласувани докладните за удостояване на видни личности със званието „Почетен гражданин“на Карнобат. По правилник за своя четири годишен мандат Общинският съвет има право да присъди званието на общо четирима души. През миналата година бяха отличени двама почетни граждани. През тази година почетното звание може да присъдено само на още двама граждани на Карнобат. И тук дойде изненадата, която, според мен съвсем умишлено ни постави в неловка ситуация. Предложенията за „Почетен гражданин на Карнобат” бяха три, т.е. ние трябваше да избираме по-заслужилия сред заслужилите. Или пък да гласуваме докладните по поредността им на входиране, да отпадне последното предложение – в случая Ненчо Русев, и кметът отново да си „измие ръцете” като каже, че съветниците са виновни.
Нито аз, нито колегата ми от „Народен съюз” можахме да преценим кой от предложените за почетен гражданин е по-достоен и кой по-малко заслужил.
Ген. Тодор Бояджиев, например, е роден в Карнобат и има 30- годишна трудова кариера в системата на МВР. Той е зам.-председател на Съюза на тракийските дружества в България. Но къде е разковничето – предлага се за почетен гражданин от кмета, защото в неговата листа -местна коалиция „Левицата“, на 4-то място е включена Маргарита Стаматова-член на тракийско дружество и гл.счетоводител на строителната фирма „Партньори“, с която работи кметът. На 19-то място в същата листа е Милка Спасова – председател на местното тракийско дружество. Този хитър ход политизира на местно ниво една патриотична организация, обединяваща изселниците тракийци, в подкрепа на кмета.
За званието бяха предложени още Роланд Шнеевайс -дарител, обогатил фонда на ХГ „Бенчо Обрешков” със свои ценни произведения -графики и рисунки и Ненчо Русев – дарител, обогатил фонда на същата галерия с изключителните си скулптури, графики и живопис.
Така видни граждани и дарители на Карнобат не можаха да бъдат подкрепени от мен и колегата ми и всичко това е добре пресметнат ход, работещ в подкрепа на досегашния кмет на Карнобат, който е със свалено доверие от огромната част общински съветници.

Вероятно това не е единственият гаф на това последно общинско заседание?
Разбира се, че не е. Най-спорната докладна, касае харченето общински средства. Кметът Георги Димитров иска всеки непризнат разход по европейските проекти да мине за сметка на общинския бюджет.
В точка пета е записано: „дава съгласие непризнатите разходи по проекти по Оперативни програми да се покриват със средства от собствени приходи.” Никъде в обясненията не е посочено по кои програми, колко е сумата и къде е минала верификация. Ние питаме: каква е сумата, която няма да признаят за крепостта Маркели? Говори се за близо 155 000 лв. Интересно, кои разходи не са признати и защо? Става въпрос за груби грешки на администрацията, за които отговорността ще се размие, а едни пари са влезли в нечии сметки.

– Научихме, че земи са отишли в „правилните“ ръце, въпреки водени дела, зададени въпроси и основателни съмнения. Това вярно ли е?
Да, вярно е. Едни общински земи се разглеждаха на три общински заседания и накрая, на четвъртото ,бяха гласувани.Търгът се проведе,въпреки, че са заведени дела в Административния съд.
В тази връзка е интересно и нужно за гражданите на Карнобат да знаят защо кметът не даде отчет колко дела е водила Община Карнобат и колко е загубила, особено в сферата на образованието, където има неправомерни прекратявания на трудови договори?

– Явно се очаква люта предизборна битка в Карнобат, не само за кметското място, но и за местния парламент.
В местната власт са преплетени много интереси. Дали ще са леви или пребоядисани червени, те са едни и същи – вчера, днес или утре.Вече са факт листите на другите участници-едни и същи лица с години. Аз и колегите ми държим на общинската собственост, защитаваме общинските пари и искаме хората на Карнобат да знаят това и да ни подкрепят в борбата за защита на интересите им ,не само с градинки и празни приказки, а с реални дела и най-вече с истина, с нови работни места, защото местната власт в лицето и делата на кмета Георги Димитров не работеше за тях.

– Да Ви пожелаем успех в тази предизборна борба и дано да успеете в интерес на хората на Община Карнобат и на 25-и октомври да се поздравите с нов кмет и общински съветници готови да работят за общината, а не за себе си и своите икономически интереси и богати приятели.
Благодаря за пожеланията и нека жителите на Община Карнобат са сигурни, че ако спечелим местната власт ще започнем разследване на делата на сегашния кмет и неговата администрация и редовно и публично ще отчитаме какво се върши,какво и защо се харчи. Ще се уверят че това което предлагаме е най-добрата и балансирана листа.Млади хора от града,доказани професионалисти в своята област и непартийно обременени.Млади лица,които имат свое виждане за развитието на града.Ние го можем.