В Бургас представят филм за художника Румен Статков

Продукцията е финансирана от Община Бургас по Програма за съфинансиране на културни проекти

Първият филм за популярния бургаски художник Румен Статков носи заглавието „Небето, което целува морето“. Документалната изповед е дело на режисьора – оператор Росен Петров. С нея той продължава традицията да прави филми за именити бургазлии. В творческата биография на Петров има филми за легендарните Апостол Карамитев, Христо Фотев и маестро Стефан Диомов. Официалната премиера на филма ще се състои на 16 октомври, петък, от 18.30 часа, в зала „Петя Дубарова“ на Културен център „Морско казино“.

В 62-минутната лента ще видим и чуем големия майстор на четката Ненко Чанев, който напусна този свят през септември. В едни от последните си кадри той разказва за дългогодишното си приятелство със Статков. 

„Човек още от малък създава вътрешния си свят. Никога не съм губил връзката с родния Бургас и морето. Бургас е духовен град с много силно културно ядро, а това оказва въздействие на всеки един от нас“, споделя художникът.

Един от последните шаржове, които създава бургазлията, е на Рафаел Надал, световното величие в тениса, който от години триумфира на турнирите от „Големия шлем“. Това се случва съвсем случайно, след обаждане на братовчедка на Статков, която от години живее в Америка със сина си, който се познава с популярния испанец. Тук е моментът да припомним, че през 1994 г. Румен Статков изпраща в Белия дом шарж на целия кабинет на Бил Клинтън, за което получава лично благодарствено писмо от президента на САЩ. Част от самостоятелните му изяви показват неговите политически шаржове и портрети на редица политици, видни личности от България и света.

Събитието е с вход свободен, на място ще бъдат спазени всички противоепидемични мерки, предписани от Министерството на здравеопазването. В залата няма да се допускат посетители без предпазни маски.

*Румен Статков е роден в Бургас през 1961 година. Учи в Художествената гимназия в София от 1975 до 1980 г., а през 1990 завършва Художествената академия – София.
Автор е на графичния цикъл „Послание към света“, който наброява 33 оригинални творби, сътворени в продължение на 7 години. Румен Статков е художник, който използва различни техники в творчеството си – маслена и акварелна живопис, стенопис, стъклопис, графика, илюстрация. Има над 70 самостоятелни изложби в страната и чужбина. Негови картини притежават частни колекции в Париж, Лондон, Виена, Вашингтон, Мадрид, Кувейт, Берлин, Москва. Телевизионните зрители го познават от цикъла рисунки на живо върху стъкло по музика на Борис Христов и българска народна музика в изпълнение на състава „Филип Кутев“.