В Археологическия музей показват красотата на накитите през вековете

„Накитът през вековете – символ на власт или украшение“ е темата на новата изложба в зала „Трезор“ на Археологическата експозиция на РИМ-Бургас. Тя е съставена от интересни артефакти от няколко колекции на музея и може да бъде видяна от вторник до събота, между 9.00 и 17.00 часа.

Накитите са важен елемент от облекло през всички периоди на човешкото развитие. Отразяващи социалния статус на носителите им, те дават на изследователите голям обем от информация за историята и промени в живота на предците ни. Наблюдателните посетители ще могат да се запознаят нагледно с тенденциите в развитието на дамските бижута от древността до наши дни.

До златните накити от Античността са представени изящни средновековни обеци ( XI-XIV в.), открити в Бургаски регион, както и кръстове-енколпиони от този период. Показани са и женски накити от Бургаско от края на 19 в. – украшения за глава, шия, за ръце, за кръст – съобразно формите на човешкото тяло и структурата на традиционния костюм. Подбрани са експонати, различни по материал, техника на изработка, орнаменти. Отделните детайли и вглеждането в тях разкриват цял един свят – и конкретен, и абстрактен – заобикалящата ни природа с невероятното й многообразие, отношенията в обществото, мястото на жената в него, символиката на народните вярвания, въображението на неизвестния майстор куюмджия.

Но дали тези накити са само допълнение към облеклото или имат по-специална функция, и дали наистина са принадлежали само на жени? На тези въпроси ще отговорят музейните специалисти в интересна лектория към изложбата.

 

Елитната експозиция в зала „Трезор“ е допълнена с една голяма колективна находка от с. Звездец. Сребърните монети на османските султани Мустафа III (1757-1774), Селим III (1789-1807) и Махмуд II (1808-1839) допълват музейната колекция от домонетни и монетни средства.