Възможни  реформи на осигурителните системи в България

Да се въведат индивидуални партиди и лични сметки на осигурените в НОИ, предлага финансовият, икономически и застрахователен експерт Румен Гълъбинов:

„Това ще е един вид равнопоставеност с личните сметки в универсалните и професионалните пенсионни фондове. След това трябва да се продължи по-нататък. Например, НОИ да поеме ангажимента да инвестира тези средства, защото ако те просто само се водят по лични сметки, а продължават да се изразходват по същия начин, както сега, пак няма да има никаква осезателна разлика.

Като се инвестират тези средства, трябва да се отчита доходност по тях.

НОИ трябва да поеме ангажимента периодично да отчита доходност. Институтът също така да бъде контролиран как инвестира, каква е доходността и дали тя е сравнима с постигнатата от фондовете за допълнително осигуряване. Кой сега контролира НОИ?
Хората трябва да могат да получават и извлечения за техните сметки, както сега получават от фондовете. При това не веднъж годишно, а по-често, например, на тримесечие.

По подобен начин нещата могат да се развият и в НЗОК – лични сметки и индивидуални партиди за осигурените лица за пенсии и здраве. Това е формулата, за да може всеки от нас като влезе с профила си в своята сметка, да види и колко са събрани по неговата партида.

Както в пенсионното осигуряване има вариант част от вноската да е в НОИ, а друга част – във фондовете, защо и при здравното да не стане така?

В момента осигуряването е повече социално, отколкото пенсионно или здравно. По този начин е налице неизвестност по въпроса – кой колко пари има в НОИ  – пенсията идва като социална помощ, а не зависи от натрупаните вноски.

При всички случаи трябва да има индивидуални партиди в НОИ, както има в допълнителното осигуряване. Така изборът ще бъде по-честен и равнопоставен. Защото в момента имаме несъпоставимост на парите за пенсия и на парите за здраве за това, което внасяме, с това, което получаваме.

Част от хората така се демотивират, особено тези, които са с постоянни доходи в размер над средните, и отказват да се осигуряват по този начин.“

„НОИ и НЗОК могат и сега да водят лични партиди и сметки, но решението за това е политическо“, изтъква в заключение на своите мотивирани предложение Румен Гълъбинов.