Волейболен турнир за аматьори в Бургас

Турнир по волейбол за аматьори се провежда днес в зала „Нефтохимик”. Водачът на листата на Коалиция „БСП лява България“ за 2- ри МИР – Бургас Петър Кънев – първи вицепрезидент на Българска федерацията по волейбол, откри състезанието, в което се включиха шест отбора.
„ Целият ми живот е свързан с волейбола “, сподели с младите спортисти при откриване на турнира Петър Кънев. Той подари на всеки от участващите в турнира отбори топки и флагове и обеща, че ще помага за развитието на волейбола в Бургас.
„Аматьорският волейбол в момента е в своя апогей и се радва на истински бум сред любителите. По темата се е дискутирало сериозно и на последната среща на световната федерация в Женева”, съобщи на брифинг пред журналисти кандидат-депутатът.
„Изненадан съм от отношението на властите в Бургас към спорта. Градът е един огромен индустриален център с много сериозен брутен вътрешен продукт. В същото време на спортната карта на България Бургас почти го няма. Коментирам не толкова екзотични спортове, като спортни или художествени танци. Коментирам това, което е в първата десетка на спортовете – това са футбола, баскетбола, волейбола. Мисля, че община Бургас трябва да се обърне към спорта със сериозно финансиране. Парите, които тя отделя, са доста по – скромни от това, което общини с много по – малки възможности правят “, каза още Петър Кънев.
Той посочи като поставяне на едно добро начало организирането на турнира по волейбол, който се провежда под негов патронаж. „Полага се началото на една аматьорска лига по волейбол, едно регулярно първенство. Аматьорският волейбол в момента е в страхотен бум. Това беше отбелязано на последната среща на Световната федерация по волейбол в Женева, където бе отбелязано, че плажния и аматьорския волейбол се развиват със страшна сила. В световен мащаб волейболът е вторият комерсиален спорт след футбола. А на последната олимпиада в Лондон волейбола, след леката атлетика събра най – много публика. Комерсиализира се и върви с бесни темпове“, каза още Кънев. Според него там, където България е в световната ранглиста като икономика – някъде между седемдесето и осемдесето място в света, на това място е и като спортна държава. За да се промени това е нужна държавна политика. „Знаете, че ние бяхме в първата десетка години напред. А високото спортно майсторство вече не е нито хоби, нито удоволствие, нито развлечение. Спортът е държавна политика. Държави, в които има държавна политика, вървят много силно напред“, коментира Кънев. Той направи обстоен обзор за състоянието, в което се намира волейбола в страната ни в момента и обобщи, че проблемите на волейбола са проблеми на българския спорт.
„Ако нещо трябва да се променя в спорта, трябва да се започне от училищата“, бе категоричен вицепрезидентът на Българска федерацията по волейбол.