Вицепремиерът Марияна Николова: Консултативен съвет ще подготви екшън план за действие за предстоящия зимен сезон и Лято 2021

Данните от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) за Обзор показват, че през периода от 1 юни до 15 август пренощувалите туристи са над  27 хил., като основната част от тях – над 17 хил., са български граждани. В същия период в общината са отчетени гости от Румъния – над 5300, от Германия – повече от 2400, както и от Полша, Украйна, Чехия и Белгия. Според статистиката от ЕСТИ от началото на летния сезон до 15 август в община Несебър общият брой туристи в местата за настаняване е над 256 хил. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова на среща с бизнеса в Обзор. В дискусията участваха областният управител на Бургас Вълчо Чолаков и кметът на община Обзор Христо Янев.

От септември започваме да работим по подготовката за летен сезон 2021, посочи вицепремиерът Николова. През следващия месец ще бъде съставен Консултативен съвет, с който ще се подготви екшън план за действие за предстоящия зимен сезон и Лято 2021. Той ще се ръководи от министъра на туризма  и в него ще участват експерти и представители от бранша.

Следващата седмица се предвижда да започне излъчване на клипове в социалните мрежи на малко познати места, което очакваме да популяризира тези обекти и това да повиши посещаемостта им през следващия летен сезон. Рекламата през социалните медии е много бърза и достига до много хора, коментира министър Николова.

За сезон 2021 трябва да се запази и безкомпромисното отношение към мерките за безопасност, подчерта вицепремиерът. И допълни, че и в момента се следи стриктно за спазване на указанията за дейностите в местата за настаняване, като тя лично посещава обектите, за да се увери в това.

На Южното Черноморие няма доказан случай на COVID 19 и това послание трябва да е част от рекламата за следващия сезон, каза Вълчо Чолаков. И уточни, че е важно това да се знае, защото е доказателство, че се спазват правилата и дестинацията е сигурна.