Вила Рома щурмува два национални конкурса

С елегантния си италиански стил сградата се превърна в архитектурното събитие на Южното Черноморие

С елегантния си италиански стил комплекс „Вила Рома” в Несебър бързо се превърна в архитектурното събитие на Южното Черноморие. Изградена през 2011 – 2012 г., сега сградата има реален шанс да получи две престижни национални отличия в областта на строителството и архитектурата. Апартхотелът е номиниран за участие в конкурсите  VIP PROPERTY AWARDS 2012 и „Сграда на годината 2013”.

VIP PROPERTY AWARDS 2012 е конкурс за иновативно луксозно строителство, архитектура и дизайн, в който ежегодно за  първенството се преборват десетки компании, залагащи на концепцията, че строителството с високи технологии и качествено изпълнение на детайлите е успешна инвестиция. През тази година кандидатите ще бъдат оценявани от жури, в чийто състав ще са специалисти от най-влиятелните компании за луксозно строителство в Дубай и Обединените Арабски Емирства, експерти големите компании за пространствен дизайн в Италия и др.

„Вила Рома” е с рекордните 4 номинации в конкурса – в категориите луксозно жилищно строителство,  пространствен дизайн, пространствен интериорен дизайн и пространствен екстериорен дизайн. Оценката на журито ще бъде оповестена на специална церемония в хотел „Кемпински” – София на 19 ноември.

При изключително засилена конкуренция от 9 други сгради „Вила Рома” шурмува и конкурса „Сграда на годината” в категория „жилищни сгради и комплекси”. Освен на оценката на 26-членното жури, луксозната сграда ще разчита и на гласове от публиката, подадени по интернет. Престижните отличия, заедно със статуетките, ще бъдат връчени на 11 декември в Ивент Център – София.

„Вила Рома” отговаря на всички критерии за победител и в двата конкурса.

Разположена на южния вход на Несебър, в непосредствена близост до плажа, сградата съчетава красотата на миналото с модернизма на настоящето. Към очарованието на Несебърския залив тя добавя и малко от блясъка и помпозността на характерните за 19 и началото на 20 век неокласицизъм и сецесион. В духа на тяхната естетика са решени и фасадата и вътрешното й оформление.

Фасадите са обработени с гладки мазилки на минерална основа, дограмите са цветни, а балконите са украсени с метални конструкции, задължителни за къщите, изградени в сецион. Редуващите се метални и масивни парапети с балюстри създават усещане за раздвиженост. На места по фасадата са поставени орнаментни медальони, а източният ъгъл е увенчан с ажурен купол.

Сградата е 5-етажна, с три входа, общи помещения и 96 жилищни апартамента. Общите части и търговските площи  са ясно отделени от жилищните. Партерът е обединен с първия етаж посредством облицовка от форматиран камък, класически колони, пиластри, корнизи, фризове и балюстри. Фрезки  по таваните и стените създават усещането за римска изтънченост и разкош. Тук са местата за отдих и релакс –  заведение за хранене, фитнес зала и спа център с кафе-бар, компютърен клуб, детска анимация и фризьорски салон. Към жилищните етажи отвеждат удобни асансьори и стълбища, отговарящи на всички условия за ползване от хора с увреждания.

„Вила Рома” съчетава луксозната среда за обитаване с най-авангардните тенденции за енергоефективна и устойчива архитектура. На покрива й е изградена солидна слънчева електроцентрала, което превръща сградата в генератор на соларна електрическа енергия от възобновяем източник. Произведената електроенергия е включена  директно в системата на EVN, а приходите от продажбата на собственото електричество се влагат в администрирането и поддръжката на сградата. Монтирани са и слънчеви панели за загряване на битова гореща вода.

Чрез видео наблюдение, контрол на достъпа, пожароизвестителна инсталация и СОТ „Вила Рома” гарантира безопасността на своите обитатели. Пребиваването им тук се улеснява от инсталация за дистанционно отчитане на импулсни водомерни възли, структурно окабеляване и други екстри.  Прекрасен парк с вечно зелена растителност и автоматична поливна система допълва комфорта на обитателите.

„Вила Рома” е проектирана от арх. Йордан Стоянов, главен изпълнител на сградата е бургаската строително компания „БМ” ООД.