Великден-светъл празник, но и рай за престъпниците

Почивните дни за Великден са време, в което хората пътуват, забавляват се, срещат се със семействата си и стари приятели. Но това е и време, в което престъпниците и измамниците не почиват, а статистиката показва, че на този празник често се случват инциденти от различен характер. Затова представяме на вашето внимание няколко полезни съвета от бургаската Полиция. Те могат да ви спестят много неприятности през празничните дни.

ПЛАНИРАЙТЕ IIЪТУВАНЕТО

Планирайте отрано и практично пътуването.

Използвайте светлата част на деня за придвижване.

Тръгнете по-рано, за да избегнете натоварванията.

Преди шофирането починете добре.

Не пийте алкохол поне 8 часа преди отпътуването.

Въздържайте се от обилно нахранване, преди да седнете зад волана, за да избегнете сънливостта и забавените реакции.

Зад волана по дългия маршрут нека е най-опитният водач.

Не си поставяйте предварително час на пристигане. Това води до притеснение при евентуално закъснение и до рисково управление с превишена скорост и неправилни маневри.

Карайте с разумна и съобразена скорост. Помнете, че в населените места се движат много пешеходци, някои от тях в нетрезво състояние. В близост до пътя има и много деца.

Поставяйте предпазните колани и настоявайте всички пътници в автомобила да направят това. Не превозвайте деца в автомобила без обезопасителни системи (седалки и столчета). Ползването им е задължително съгласно Закона за движението по пътищата.

ПАЗЕТЕ СЕ ОТ ДЖЕБЧИИ

В навечерието на светлия християнски празник Великден, ОДМВР – Бургас предупреждава гражданите и гостите на крайморския град за това, че могат да станат жертва на джебчийски кражби, домови посегателства или измами при продажбата на животни, поради което се предоставят следните превантивни съвети :

Добре известно е, че джебчиите използват струпването на хора в търговските обекти, на спирките за обществен транспорт, около пазарите и православните храмове в дните на големите християнски празници. Те се сливат с тълпата и възползвайки се от нашата празнична приповдигнатост, пребъркват джобове и чанти. Джебчиите посягат главно на портмонета и телефони от преметнати през рамо дамски чанти и външни джобове на дрехи със свободна кройка. Жертви на джебчийска кражба стават и мъже, носещи портфейли в задният джоб на панталоните. Може да им се противопоставите с предпазливост, грижливо отношение към парите и дискретност.

Ако носите в себе си голяма сума пари, по добре я разделете на няколко части и ги сложете на различни места в чантата или във вътрешни джобове на дрехите си. Имайте предвид, че чантите с магнитно закопчаване са по-уязвими. Ако дамската ви чанта е от този вид, погрижете се поне парите да са в преграда с цип.

Попаднете ли в навалица – на открито или в храма, задължително притиснете чантата до себе си.

В никакъв случай не слагайте портфейла и/ или телефона си в найлонова торбичка. Така губите директен контрол и е лесно да ви бъдат отнети или издърпани.

Ако усетите допир до тялото си или опъване на чантата, обърнете се рязко назад, за да огледате добре нападателя – ако все пак сте станали жертва на кражба, доброто описание на джебчийката ще улесни работата на полицията при разкриване на престъплението.

За да бъде разкрита или пресечена джебчийската кражба, особено важно е незабавното сигнализиране на полицията – на тел. 112, или в местното районно управление на МВР. При своевременно сигнализиране в полицията и добро описание, извършителите могат да бъдат своевременно открити.

 

АКО ЩЕ ОТСЪСТВАТЕ ОТ ДОМА

Ако възнамерявате да отсъствате от дома си по време на празниците, вземете мерки да предпазите жилището и ценните си вещи от престъпни посегателства.

Не съобщавайте на много хора, че ще отсъствате от дома си по време на празниците. Предупредете и децата си да не правят това. Особено важно да не се оповестява информация за предстоящо пътуване в социалните мрежи, най-вече във FACEBOOK.

Ако ще отсъствате няколко дни, не забравяйте да проверите дали всички врати и прозорци са затворени и помолете съседи да наглеждат дома Ви.

В никакъв случай не оставяйте в дома си големи суми пари. Семейните ценности и скъпи вещи можете да оставите на съхранение при близки или надеждни познати.

Преди да потеглите на път оставете на доверен съсед телефон, на който може да установи връзка с вас при нужда.

Медните съдове – казани, тави, лозарски пръскачки – също са атрактивни за крадците. Не ги оставяйте на открито. Приберете ги в добре укрепени помещения.

Ако забележите лица със съмнително поведение във входа или по стълбите на жилищната сграда, незабавното сигнализирайте на полицията – на тел.112 или в местното районно управление на МВР.

 

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ ДОМОВИ КРАЖБИ

Най-често извършителите на престъпления от този вид се ориентират по външни признаци – дограми, климатици, укрепеност на входната врата, статут на обитателите – /автомобили, облекло, пазаруване в магазина/. Понякога се обират апартаменти, които не отговарят на тези условия.

В доминиращата част от случаите предмет на отнемане са парични суми, бижута, видеокамери и други предмети с висока стойност и бърза, пазарна реализация.

Съществуват случаи, в които жилището и обитателите му са предварително проучени от крадците, като нерядко информацията волно или неволно се извлича от членове на семейството, роднини, колеги, съседи и други. Погрешно е обаче да се счита, че това винаги е задължителна предпоставка. При повечето кражби те действат без предварителна подготовка.

Друга категория, която често става обект на престъпни посегателства са вилните и селски имоти, които не се обитават постоянно.

Най – уязвимите части на вратите са бравите със стърчащи навън патронници, касата на вратата в мястото, което държи езика на бравата и пантите от завиващ се тип. При монтажа на секрета предвиждайте, същия да не са подава извън релефа на врата дори и при демонтирани дръжки на бравата.За предпочитане са заключващи устройства с по-висока степен на секретност.

При възможност укрепете вратата и касата на жилището, за да не допуснете проникване дори и само при натиск. Съществуват евтини, но ефективни устройства, които се поставят за сигнализиране при отваряне на вратите или прозорците на жилището. Ако обмислите проблема, вероятно сами ще стигнете до идеи за решаването му, които не изискват влагането на значителни средства и биха впечатлили специалистите. Монтирайте отвътре на вратата греда, резе, сюрме или нещо друго, което да засили сигурността Ви, когато сте си у дома или оставяте децата си сами.

В случаи, че жилището е на нисък етаж, никога не оставяйте отворени прозорец или врата, когато отсъствате или почивате. Устройствата за защита от насекоми /т.нар. комарници/ не са надеждна защита срещу престъпление.

Добър подход е да не се съхраняват големи парични суми или бижута у дома. Ако все пак няма къде другаде да ги съхранявате, проявете творчество и съобразителност за старателното им укриване. Имайте предвид, че наличието на метална касета или каса не гарантира сигурността на вещите Ви. Не са малко случаите, при които крадците напускат жилището отнасяйки касетата със себе си и не разходват излишна енергия за отварянето и на местопрестъплението.

Важно е да знаете, че не бива да влизате в разбито жилище. Възможно е крадецът все още да е вътре и да Ви застраши или уплаши. Запазете спокойствие и намерете начин да се обадите в полицията. Не влизайте в дома си и не пипайте нищо до идването на полицейските органи. При извършването на огледа на жилището Ви от полицаите или на по-късен етап се огледайте за чужди вещи и ако намерите такива сигнализирайте полицията без да ги премествате или докосвате.

Проявената предпазливост никога не е излишна. Присъствието на непознати лица във входа на блока или около имота е основание да проявите наблюдателност. Много често крадците са дегизирани с работни гащеризони, костюми и друго подходящо облекло легендиращо ги, като строителни работници, служители на фирми предоставящи различни услуги, търговци и други. Белег също така са ниско нахлупени шапки, поставени гугли или друго облекло, но все пак трябва да преценяваме, че това е облеклото и на много младежи, които не са извършители на подобни прояви.

Не оставяйте безучастни, ако престъпници опитват да оберат съседите ви! Ако забележите на стълбищната площадка лица с подозрително поведение или чуете нетипичен шум от трошене, рязане, чупене, внимателно огледайте и без да издавате присъствието си информирайте полицията. Важно ще бъде за разследването ако запомните марката и номера на автомобила на подозрителните лица, както и сведения за външния им вид. В такива случаи незабавно позвънете на тел. 112!