Бърза жп линия през Бургас ще свързва Китай с Европа

Споразумение за бърза жп връзка от Китай през Бургас, която да обслужва цяла Европа,  предстои да бъде подписано следващия месец. Новата железопътна връзка ще осигури максимално кратък срок за доставка на контейнерни товари от Китай за Европа и по-качествена логистична схема.  Това стана ясно по време на среща с китайска правителствена делегация, водена от заместник-председателя на Националната комисия за сътрудничество и реформи на Китай министър Нинг Дзиджъ. Китайският заместник – председател е в България с поставена от министър -председателя на Китайската народна република задача да продължи започнатото при посещението на премиера Бойко Борисов в азиатската държава през ноември.  Той посети Бургас, придружаван от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. В състава на китайската правителствена делегация участват и представители на Министерството на транспорта, Министерството на външните работи, Китайската банка за развитие, както и на транспортни фирми, сред които и на китайските железници.

Делегация е проявила интерес към контейнерите превози и условията за изграждане на магистралната връзка Бургас- Варна. Посетила е Пристанище Бургас, БМФ „Порт Бургас“ и „Bulgaria West“ , където се е запознала с техническите параметри на пристанищните съоръжения.

Според министър Московски инвестициите от Китай ще допринесат значително за икономическия растеж на Черноморския регион.