България измества Италия като предпочитана дестинация

Австрийски държавници признават подобряването на туризма ни

 

 

България измества водещи туристически дестинации в света, като предпочитана страна за летуване. Австрийски пенсионери, прекарали почивка преди седмица в Слънчев бряг, са заявили желание да летуват у нас и през следващата година. За пръв път от много години курорта ни вдига нивото на туристите си и дава заявка за драстично изтегляне началото на туристическия летен сезон. Възрастните австрийци пътуват по договор със Съюза на пенсионерите в Австрия и според възприетия ротационен принцип следващата година трябва да почиват в различна атрактивна дестинация, каквато е Италия. Очаровани от страната ни, те са заявили желание да се върнат отново в Слънчев бряг, вместо да отидат в Италия. Особено оптимистичната за българския туризъм  новина бе съобщена на специална пресконференция в Бургас от основния организатор – туроператорската фирма „БТС – Бългериън Турист Сървисиз”. На събитието присъстваха държавния секретар на Федералното министерство на финансите на Австрия г-н Андреас Шидер и посланикът на Република Австрия у нас Н.Пр. Герхард Райвегер. Чуждите държавници пристигнаха за да се срещнат със своите сънародници на нашето Черноморие и да се уверят за техните впечатления.

 

През май 2013 г. в Слънчев бряг за пръв път бе договорено да почиват общо 7500 австрийски пенсионери. Още толкова ще пребивават тук и през 2014 г. Тридневната визитата на държавния секретар Андреас Шидер и н.пр. Герхард Райвегер в бургаски регион е своеобразен жест към тези хора и акт за особеното внимание, което Австрия обръща на гражданите си от третата възраст. Те са придружавани от журналисти от водещи австрийски телевизии и вестници.

 

Пенсионерите на Австрия са особено общество, отличаващо се с високите си критерии. Взискателни, изискващи първокласно обслужване и перфектна организация, те не са лесни за обслужване, признаха гостите. Българският туроператор е успял да създаде перфектните за тях условия и резултатите са очевидни. На възрастните туристи, които откриха и сезона в Слънчев бряг, всичко им харесва – очаровани са от морето, плажовете, избраните хотели, обслужването е перфектно, дори храната е перфектна по техния вкус. Особено са очаровани от възможностите за нови впечатления, културни и исторически турове. Това изправя пред предизвикателство целия Бургаски регион, който да отговори на изискванията за пълноценно и комфортно пребиваване на хиляди западноевропейски туристи, които имат нужда не само от плаж и море, но и от цялостно опознаване на страната, хората и традициите на България.

 

Австрийците от тази възраст обичат да пътуват по целия свят и могат да си позволят най-доброто. България за тях е непозната до сега страна. Затова тяхният престой в Слънчев бряг може да се счита за важен момент изобщо в българо-австрийските отношения.

 

Австрия дълго време беше основният, а сега е вторият по големина инвеститор в България. Между 1992 г. и 2012 г. тя е инвестирала у нас общо 6 млрд евро. Около 400 австрийски фирми са регистрирани и работят в страната ни. Австрийската икономика е експортирала към България 640 млн. евро, а българската към Австрия – 360 млн. евро.

Сега страната ни има шанс да бъде открита и от австрийските туристи. Най-добрите посланици на България ще бъдат пребиваващите в момента гости от третата възраст, когато те останат удовлетворени от условията и услугите, които им се предлагат.

 

Само на 8 май те са направили над 10 хиляди снимки, отчетоха организаторите. Снимките от нашите морски курорти ще бъдат показани на роднини, близки и приятели. Към тях ще бъдат прибавени и разказите за очарователното летуване, българското гостоприемство и перфектната организация по пребиваването им.  Така много скоро, според Андреас Шидер и н.пр. Герхард Райвегер, туристическите връзки между двете страни ще достигнат връхната си точка.