Бургас ще има Факултет по обществено здраве и здравни грижи

Факултетът по „Обществено здраве и здравни грижи” към държавния университет „Проф. д-р Асен Златаров” в Бургас ще приема студенти през следващата учебна година. Това стана ясно от отговора на министъра на образованието Анелия Клисарова на зададен от групата депутати от ГЕРБ въпрос.

Преди повече от половин година Акредитационният съвет на Национална агенция за оценяване и акредитация даде положителна оценка на становището на експертите, както и акредитация на бъдещия факултет в структурата на държавното учебно заведение. След това обаче не последваха никакви действия от страна на Министерството на образованието и от правителството за откриване на факултета в Бургас. По думите на министър Клисарова учебното заведение е получило преди няколко дни последната необходима положителна оценка за обучение по специалност „Медицинска сестра” – степен бакалавър. Очаква се съответния протокол да бъде внесен в НС.

„Това е добра новина, очаквана дълго време от цялата бургаска общественост. Но за съжаление дойде твърде късно, а процесите бяха забавени. Вие сама бяхте сезирана многократно да помогнете за откриването на факултета. Но не можем да пренебрегнем фактите. Като народни представители настоявахме бюджетът на университет „Проф. д-р Асен Златаров” да бъде увеличен. Вместо това той бе намален с 10% спрямо 2013 г. Този на медицинският университет във Варна обаче бе увеличен”, коментира бургаският депутат от ГЕРБ Ивелина Василева.

Тези данни бяха отречени от образователния министър Клисарова, която се оправда за намаления бюджет с разчет от месец март за приети и неусвоени места от студенти.

Ивелина Василева припомни, че докато проблемът за създаването на факултета по обществено здраве в Бургас е бил неглижиран, по програмата „Растеж и устойчиво развитие на регионите”, бяха отпуснати милион и половина лева за строителство на факултет по фармация към Медицинския университет във Варна и половин милион лева за негов филиал в Сливен.

„Разбира се, преди да станете министър, вие бяхте негов ректор. Но това не оправдава липсата на грижа за създаване на възможности за обучение на така необходимите кадри за осигуряване на качествено медицинско обслужване. Призоваваме за вашето справедливо държавно, своевременно действие.Вече бе изпусната една година за факултета в Бургас, въпреки че от общинския бюджет на града са заделени 200 000 лв. за новия факултет. Настояваме да се ангажирате с адекватно финансиране, необходимо за функционирането на факултета. Ползите от създаването на факултета в Бургас са безспорни. Ще се повиши нивото на здравеопазването. ще се подобри здравното обслужване в областта и региона. Младите хора могат да останат в региона и да се реализират, защото на територията на бургаска област има много здравни заведения, в които има нужда от квалифицирани кадри. Не на последно място притокът на нови студенти ще допринесе за утвърждаване на Бургас като академичен център и за развитието на града и на Югоизточен регион”, коментира бургаският депутат.