Бургас ще има и паметник на жертвите от комунизма

Паметникъ на жертвите от комунизма ще бъде изграден в Бургас. той да бъде  поставен възможно по-скоро, поискаха  бургазлии на  общественото обсъждане на окончателния вариант на проекта.

„В капиталовата програма на Община Бургас има заделени средства за изграждане на монумента”, увери началникът на Отдел „Устройствено планиране” арх. Димитър Алексиев. Той обясни, че проектът е разгледан на сесия в Министерството на културата и върнат с препоръка за озеленяване около него. След изпълняване на изискването следва допълненият проект да бъде входиран за гласуване в Общинския съвет и от там изпратен за окончателно одобрение в Министерството на културата.

P1430306На общественото обсъждане присъстваха общинските съветници Тошко Иванов и д-р Георги Митев, председателят на Комисията по култура в ОбС Веселин Пренеров, д-р Андрей Найденов от Съюза на репресираните в България и граждани.

Сред присъстващите бе и  91-годишният Иван Григоров, който е бил пряк свидетел на събитията от 9 септември, а две години от живота му са минали в затвора.

По време на обсъждането бяха представени визуализации, както и макет на паметника. Той е във формата на православен кръст, от чийто център вечер ще се извисява светлинен лъч, свързващ небето и земята. Плановете са до края на 2016-та година той да бъде разположен в градинката срещу Апелативния съд.

Част от бургазлии поискаха имената на стотиците загинали да бъдат изписани на пана, които да стоят отстрани на паметника.

„Да помним злото, да не отмъщаваме за него, но да не допускаме то да се повтори”, е едно посланията, които ще бъдат изписани върху монумента.