Бургас спечели една от наградите в класацията „Новатори в образованието“

В столичния НДК, Литературен клуб „Перото“, се състоя официална церемония за обявяване на победителите в тазгодишното издание на класацията „Новатори в образованието“. Участваха над 50 проекта. Основен организатор е ERP Academy, а неизменната цел е да бъдат представени личностите, проектите и инициативите с най-голям принос към въвеждането на нови обучителни методи, технологични решения, както и добрият пример на истинска отдаденост към учебния процес, които променят представата ни за образование, създават нови възможности за усвояване на знания и правят ученето по-достъпно и стойностно за повече хора.

Една от наградите заслужи бургаският „Хакатон“, първо място в категория „Благотворителност“.  Това е инициатива, в която свои идеи представят хора с интереси в областта на софтуерната разработка, дизайна и информационните технологии. Нейни организатори са Бургаски университет „Проф. д-р Асен Златаров“, Община Бургас, професионални гимназии от града и представители на IT сектора. Тази година бургаският „Хакатон“ имаше две издания – пролетно и есенно. Темите бяха съответно „Създаване на софтуерни приложения за околната среда на град Бургас“ и  „Създаване на софтуерни приложения за Smart City Burgas“.

В София наградата бе връчена на проф. Сотир Сотиров – един от двигателите на процеса за превръщане на Бургас в технологичен град и инкубатор на кадри за този сектор, всячески подпомаган от Община Бургас.  

Участниците в класацията „Новатори в образованието 2017“ бяха разделени в пет категории, оценявани от жури, плюс „Награда на публиката“.

Големите победители са Станимира Христова с проекта „Learning English is Fun!“, образователната платформа Daskal.eu, проект NEWTT – „Нов път за нови таланти в образованието“, СофтУни и Хакатон – Бургас. Наградата на публиката бе безапелационно спечелена от Ангел Ангелов – преподавател по информационни технологии в СУ „Сава Доброплодни“ – Шумен, а специалната награда на Мусала Софт получи проект „Енвижън“.

Успешното позициониране на България като икономика и общество на знанието ще има ключово значение за това, дали страната ни ще е конкурентоспособна в утрешния динамичен свят, в който за броени години всеки регион на света може от изоставащ да се превърне в технологичен лидер, да привлече към себе си инвестиционните потоци и да създава добавена стойност. Класацията „Новатори в образованието“ има амбицията да провокира обществена дискусия за нуждата от промяна в сферата на образованието, която да помогне както на днешните ученици да са по-подготвени и успешни в живота, така и на обществото ни да бъде по-конкурентно и устойчиво.

Класиране на участниците по категории:

 

Категория „Деца“:

  1. Стамена Христова, Learning English is Fun!
  2. Кубче „Трансформърс“ – Виолета Панайотова и Катя Ганчева
  3. Петя Данева, „Академия на знанието“ във Варна

 

Категория „Училища“:

  1. Daskal.eu
  2. Голямото приключение „ОТ МЕН ЗАВИСИ“ и Емилиян Кадийски – Враца Софтуер Общество
  3. Станимира Христова – „Местенцето“ и „Игрици.БГ“

 

Категория „Университети“:

  1. Проект NEWTT – „Нов път за нови таланти в образованието“, проект на Фондация „Заедно в час“, Министерство на образованието и науката и Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“
  2. Висше училище по застраховане и финанси (ВУЗФ)
  3. Магистърска програма „Мениджмънт на процеси, проекти и човешки ресурси в ИТ индустрията“

 

Категория „Обучения“:

  1. СофтУни
  2. Дарин Маджаров, Уча.се
  3. Университет за деца и Академия Телерик

 

Категория „Благотворителност“:

  1. Хакатон – Бургас
  2. Благотворителна инициатива „Бъдители“
  3. LoveGuide

Повече информация за „Новатори в образованието“ 2017 можете да откриете на адрес www.novatori.bg, както и в официалната Фейсбук страница на класацията: https://www.facebook.com/novatoribg

 

От тази година към партньорите в организирането на тази класация се присъедини Индустриален и логистичен парк – Бургас. Останалите са Национален дворец на културата (НДК), Литературен клуб „Перото“, Българска асоциация по информационни технологии (БАИТ), Българската асоциация за управление на хора (БАУХ), Мусала Софт, Българско национално радио (БНР), сп. Бизнес клуб, сп. Бизнес лейди, сп. Enterprise, Uchi.bgB2bmedia.bgPixelmedia.bgUspelite.bgHiLifeEspressonews.bg и Vibes.bg