Бургас се включва в състезание за креативни проекти за градско развитие

Бургас ще участва в надпреварата The 2013-2014 Mayors Challenge, организирано от Фондацията Bloomberg Philanthropies, съобщи Burgas24.bg. Тя представлява състезание между 600 европейски града за намиране на иновативни и креативни проекти за градско развитие, подобряващи живота в тях.

Организацията е основана от Майкъл Блумбърг – кмет на Ню Йорк, която през 2012 г. е разпределила общо 370 млн. долара за реализация на различни проекти.

Mayors Challenge е конкурс за смели идеи за подобряване на живота в големите градове. Този път инициативата е насочена към Европа, след като м.г. бе реализирана в САЩ. Най-добрата, смела и лесно приложима идея ще получи финансиране от 5 млн. евро, още 4 града ще получат по 1 млн. евро от фондацията.

Състезанието има за цел да вдъхнови европейските градове за инициативи, насочени към решаване на конкретни проблеми и повишаване на качеството на живот, идеи, които биха могли да бъдат приложени и в други места.

В състезанието могат да се включат европейски градове в някои от страните от ЕС или в асоциирана държава по Седмата рамкова програма, с население от над 100 000 души. У нас такива са София, Варна, Пловдив, Бургас, Русе, Стара Загора и Плевен.

Заявленията за включване в надпреварата трябва да бъдат подадени до 11 ноември 2013 г., а конкретните инициативи трябва да бъдат представени до 31 януари 2014 г. През пролетта догодина трябва да бъдат избрани 20-те града финалисти. През месец май техни представители ще участват във форума Bloomberg Ideas Camp, в рамките на който водещи експерти по политика, програмиране и иновации ще помогнат на екипите да подобрят и разширят идеите си, така че да постигнат възможно най-добри резултати. До средата на лятото градовете финалисти ще могат да представят окончателните си проекти.

Победителите ще бъдат обявени през есента догодина, като класирането ще се извърши на базата на визията на проекта, потенциала за въздействие, плана за изпълнение и опцията за прилагане в други градове.