Бургас празнува 140 години от освобождението си

Бургас празнува 140 години от Освобождението си от османско иго. На 6 февруари 1878 г. специално сформираният „летящ“ отряд на полк. Ал. М. Лермонтов донася дълго жадуваната свобода.

Днес, след 140 години, на същия ден и на същото място, там, където сега се издига Паметникът на руските освободители, признателните бургазлии отново посрещнаха тържествено полковник Лермонтов. В ролята на полковника се превъплъти актьорът Юрий Ангелов, който влезе на кон, придружен от своите драгуни и бе посрещнат от тогавашните първенци на града.В пресъздаването на историческия за Бургас момент взеха участие още актьорите от ДТ „Адриана Будевска“ – Николай Стоименов и Валери Еличов, хористи при ПФА „Странджа“, танцьори от ТА „Зорница“ при ПГНЕ „Гьоте“ и детски танцов състав „Звездички“ при ОУ „Св. Климент Охридски“ с ръководител Николай Парушев, младежка театрална трупа „Валери и приятели“ към НЧ „Асен Златаров 1940“, мъжки хор при ПГЕЕ с ръководители Петко Янгьозов и Димитринка Радева, и подкрепата на Конна база „Бургас“.

В знак на признателност венци и цветя пред Паметника на руските освободители бяха положени от зам.-кметовете на града Йорданка Ананиева и Красимир Стойчев, зам.-министъра по енергетика Жечо Станков, зам.-областните управители Севдалина Турманова и Владимир Крумов, председателят на Общински съвет Костантин Луков, народни депутати, общински съветници и редица граждани.

Малко преди това на площад „Атанас Сиреков“ /пред сградата на Община Бургас/ беше отслужен тържествен военен ритуал по издигане на националния флаг на Република България и флаговете на Европейския съюз и Община Бургас, както и молебен за просперитета на града от бургаското православно духовенство.

Три интересни изложби, посветени на Освобождението, могат да разгледат бургазлии. Най-преломните и драматични моменти от Руско-турската война през 1877-1878 г. са представени чрез 38 репродукции на картини от известни руски художници, съвременници на историческите събития. Платната са разположени в БХГ „Петко Задгорски“ и могат да бъдат разгледани до 16 февруари. Организатори на изложбата са Национално движение „Русофили“, Община Казанлък, Община Бургас и Бургаска художествена галерия.

Експозицията „В името на драгоценното ни Отечество“ е посветена на 150 години от героична гибел на двама от най-бележитите български войводи Хаджи Димитър и Стефан Караджа и тяхната чета. През 1868 г. на 6 юли, 127 четници, начело с войводите Хаджи Димитър и Стефан Караджа, прехвърлят българския бряг на река Дунав и се отправят към Стара планина. Забелязани от турските власти, следват тежки сражения, при едно от които смъртно раненият Стефан Караджа попада в ръцете на турците. В следващото поред сражение загиват почти всички четници, включително и Хаджи Димитър. Изложбата може да бъде разгледана до 3 март 2018 г. в Историческата експозиция на РИМ-Бургас, със съдействието на РИМ-Сливен.

От 17.00 часа във Военния клуб в Бургас ще бъдат представени оръжия, участвали в Руско-турската Освободителна война през 1877-1878 г. и бойни знамена на Българската армия. Благодарение на изложбата „Лермонтови освободители“ всеки посетител може да се запознае с въоръжението, използвано от руси, българи и турци през войната. Нейни организатори са РИМ-Бургас, Национално движение „Единение“ и НИМ-София.

Празникът ще продължи от 18:00 часа в Дома на писателя със поетично-музикалния спектакъл „140 години свещена свобода“. Той е по сценарий на Борис Бухчев. В него ще участват още Анелия Ангелова и Димитър Петров, които ще изпълняват стихове и популярни патриотични песни.

Отново от 18:00 часа в Културен дом на нефтохимика ще започне и концерт-спектакълът „… Ти, о Свобода – над паметта ми бди!“ с участието на ФА „Атанас Манчев“, детски хор „Милка Стоева“ и актьорите Невена Николова и Златко Ангелов. На фона на мултимедия зрителите ще съпреживеят героичните мигове от падането на България под османско иго до извоюването на  лелеяната свобода.