Бургас от днес отново е младежка театрална столица

23 драматични формации участват в „Бургаски изгреви – Пролет` 2015“

Започна младежкият театрален фестивал „Бургаски изгреви“. В дните от днес до неделя бургаската публика ще може да се потопи в магията на театъра поднесена от 23 младежки театрални състава от цялата страна.

Празниците на младежкото сценично изкуство „Бургаски изгреви – Пролет` 2015“ се провеждат за 11-та поредна година и събират таланти в различни възрастови групи. Традиционно събитието е под патронажа на Областния управител на област Бургас.

TURMANOVA-ZAM.OBL.UPRФестивалът бе открит днес от заместник областния управител Севдалина Турманова на сцената на Военен клуб- Бургас. Там бургазлии и гости на града ще могат да гледат постановки, мюзикъли, оперети, вариете, шоу-спектакъл. Съпътстващата програма на събитието предлага още концерт по случай 80 г. от рождението на маестро Константин Ташев, изложба от театрални афиши и вещи на композитора, карнавално шествие, уличен театър.

Най-добре представилите се театрални състави в конкурсната програма ще бъдат отличени от жури, включващо утвърдени артисти, режисьори, хореографи, музиканти и ръководители на театрални формации. Наградите ще бъдат връчени в последния ден на фестивала – 26 април, неделя.

„Бургаски изгреви“ е най-големия детски и младежки театрален фестивал в България, който дава възможност на децата и младежите да се запознаят отблизо с театралното изкуство и с постиженията на своите връстници. Събитието се провежда от Сдружение Арт център ”Компас” под егидата на Областния управител, със съдействието на Община Бургас, РИО на МОН и Военен клуб – Бургас.

“Областна администрация Бургас винаги е подкрепяла и ще подкрепя инициативи, които изграждат културния облик на региона и заедно с това дават възможност на младите за изява. Надявам се повече хора да посетят събитията в програмата и да усетят тази прекрасна атмосфера и енергия.“- коментира Севдалина Турманова.