Бургас има представител в служебното правителство

Бургас отново има представител в правителството – този път в служебното. Доц. Теодор Седларски, който е родом от Бургас, е назначен за служебен министър на икономиката.

Теодор Седларски е възпитаник на Немската езикова гимназия „Гьоте“ . Той е син на популярната в града изкуствоведка Пенка Седларска и на дългогодишния анестезиолог-реаниматор от УМБАЛ Бургас – д-р Венко Седларски. Висшето си образование е получил във Виенския икономически университет и в Стопанския факултет – бакалавър по Стопанско управление и магистър по Бизнес администрация. Два пъти е печелил стипендия „Ернст Мах“ за млади изследователи на австрийското Министерство на науката и стипендия на Швейцарската конфедерация за специализации в сферата на новата институционална икономика, съответно във Виенския икономически университет и в Университета Санкт Гален в Швейцария.

Доц. д-р Теодор Седларски е най-младият декан в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. На 36 години през 2015 г. е избран да ръководи Стопанския факултет, който от години е на първо място в професионално направление „Икономика“ в официалния рейтинг на Министерството на образованието и науката (МОН). Научните му интереси са в областта на новия и стария институционализъм, новата стопанска история, икономическия анализ на правото, историята на икономическите учения, поведенческата и експерименталната икономик.

Сега доц. д-р Теодор Седларски стана и най-младият български министър.