Бургас е най-добрият град за живеене според слушателската класация на Дарик

Голямата награда за първи път спечели Стара Загора

На официална церемония в София бяха връчени отделните награди от конкурса „Най-добрият град за живеене в България“, организиран от Дарик радио и партньори.

Голямата награда, присъдена от специалисти в различни области и лидери на мнение, за първи път спечели Стара Загора. Градът получи най-много точки в специалните критерии, които най-общо описват очакванията на съвременния човек за града, в който работи и живее. Част от тях са екологично състояние, ниво на инвестиции, нови работни места, възможност за отглеждане на деца, медицински апаратури, образователни институции и други. Досега тя е печелена по три пъти от Бургас, София и Варна, един път от Велико Търново.

Бургас спечели категорично слушателския вот на хора от цялата страна с над 50 % от гласовете. От името на кмета Димитър Николов приза получи неговият заместник д-р Лорис Мануелян.

„Приемам наградата от името на бургазлиите от всички професии, които с ежедневните си усилия правят така, че да вървим напред. Това е поощрение за стремежа ни да променяме и модернизираме“, коментира кметът Николов.

София взе две награди – тази за Бизнес град на годината и Дигитален град.

Останалите награди в отделните категории са: Зелен град – Добрич, Арт град – Пловдив, Град на знанието – Варна, Град пазител на традицията – Несебър, Евро град и малък евро град – Плевен и Приморско, Град на финансовата устойчивост – Банско, Град на инвестициите – Димитровград.