Бургас – Европейски град на спорта. Ще ги стигнем ли пловдивчани?

Официалното обявяване на Бургас за Европейски град на спорта през 2015 г. и на София за Европейска столица на спорта през 2018 г. предизвика въпроси какво точно представляват тази награди и какво се очаква да се случи в Бургас през следващата година.

Наградите се връчват от 2001 година насам от Асоциацията на европейските градове и столици на спорта, ACES Europe. Всяка година един град с население над 500 000 жители става Европейска столица на спорта. Наградата Европейски град на спорта пък е разделена в две категории за градове от 25 000 до 500 000 хиляди жители и за градове с население по-малко от 25 000 души. Всяка година подобно отличие получава повече от един. През 2014 титлата Европейски град на спорта си делят 14 населени места. Освен Бургас победители в тази категория през 2015 година са още осем града, между които 5 от Испания, и по един от Чехия, Португалия и Франция.

Бургас не е първият български град, удостоен с престижната титла. Един от европейските градове на спорта за е Пловдив. През изминалата година в Пловдив са реализирани редица дейности за популяризирането на масовия спорт. Малка част от тях включват провеждане на състезания, участие в които са взели множество жители и гости на града. Повече от 500 души са карали колело във велопоход по случай закриването на колоездачния сезон само преди месец. Първото състезание в България по кросфитнес пък е събрало в обща надпревара военослужещи и жители на града. За период от една година Община Пловдив си е поставила за цел да изгради над 20 площадки за спорт на открито, за което са отделени повече от 700 хил.лв. общински средства. В избора на местата за новите външни фитнеси са участвали и пловдивчани, които на интернет сайт са можели да заявят своите предпочитания. Жителите и гостите на града ще могат също така да се възползват и от възможността да спортуват в двата нови големи спортни комплекса на града. Очаква се да бъде завършен и Колодрума, за когото в края на септември служебното правителство отпусна 5,6 млн. лв.

Пловдив се отблагодари и на своите олимпийски първенци, които през годините със своите отличия са изградили спортната славата на старата столица. На тържествена церемония 45 спортни величия са били наградени със златна значка – лаврово клонче. Също в знак на благодарност към олимпийците е поставена изложба със снимки на главната улица на града.

От Община Бургас обещават не по-малко спортни инициативи, голяма част от които ще са любителски. В календара присъстват и няколко големи спортни мероприятия като Европейско първенство по футбол за младежи до 17 г., Европейско първенство по ветроходство, Европейско първенство по триатлон,  Балкански параолимпийски шампионат за хора с увреждания. Тези и всички останали състезания ще се проведат под егидата на ACES и с мотото: „Бургас –  Европейски град на спорта“.