Бургас домакинства национална конференция по проблемите на рака

Бургас ще бъде домакин на национална конференция по проблемите на рака. Форумът ще се проведе на 14 и 15 март  в хотел „Авеню”. В конференцията ще вземат участие 17 неправителствени организации от цялата страна, които помагат на хора с онкологични заболявания и работят в посока подобряване на тяхното благосъстояние.  Организатор на срещата е Сдружение „Онкоболни и приятели” гр. Бургас.

Основната идея за събирането е организациите да споделят проблемите, които срещат в практиката си, както и да обменят добри идеи и инициативи в помощ на онкоболните.

Първият ден на форума ще бъде изцяло лекторски. Мая Казанджиева – директор Дирекция „Социални дейности, здравеопазване и спорт” към Община Бургас ще представи възможностите за партньорство между Община и НПО. Семир Абумелих – член на комисията по здравеопазване в парламента  ще  обсъди с аудиторията здравно- осигурителните права на онкоболните в България, а д-р Дечев- управител на Консултативния онкологичен център ще представи новите съвременни методи за лечение на онкологичните заболявания. Председателят на една от най- активно работещите организации в страната „Асоциация на пациентите с онкологични заболявания”- Евгения Адърска ще представи темата: „Регулация на лечението в чужбина, финансирано с обществен ресурс”. На конференцията ще присъства и популярната водеща на телевизионно предаване Нана Гладуиш, която съвсем наскоро се пребори с коварната болест. Като председател на Фондация „Нана Гладуиш-Една от 8”, тя  се е посветила през последните две години освен на телевизионната си кариера, и на това да помага на жени, болни от рак.

Националната конференция се организира във връзка с реализиране на проект „Заедно срещу рака”, финансиран в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по ФМ на ЕИП 2009-2014 г.