Бургаски Woodstock влиза в календара на лятото

Модерна поезия и култови рок-произведения ще звучат в Дома на писателя по време на арт-проявата „Буургсток”

Модерна поезия и белетристика, както и култови рок-произведения ще звучат в Дома на писателя в Бургас по време на арт-проявата „Буургсток”. Събитието, което се провежда по инициатива на Творческата комисия на Бургаската писателска общност, ще се проведе на 9 август от 18,00 часа, дни преди 49-годишнината от легендарния и най-емблематичния фест в историята на рока – Woodstock. Акцентът ще бъде поставен както на историята на музикалния фест, така и на влиянието му върху съвременната литература и изкуството като цяло.

Легендарният фест се провежда на 15,16 и 17 август 1969 година в градчето Бетъл във фермата на Макс Ясгур. Макар, че Уудсток се асоцира с хипи-движението, фестът се превръща и в арена за изява на най-виртуозните и знакови изпълнители от многообразните рок-жанрове, блус, джаз фюжън. През 1969 година пред близо половин милион души най-доброто от себе си дават легендарните групи и изпълнители, като „Блъд, сует енд тиърс“, Джо Кокър, Джими Хендрикс, „ Крийдънс клиъруотър ривайвъл”, „Кросби, Стилс, Неш енд Йънг”, „Джеферсън Еърплейн”, Джанис Джоплин, Ричи Хевънс и много други ключови имена. Първото издание на фестивала получава световна известност, а оттогава през 10 години по света се правят опити събитието да бъде повторено.

През 2009 година на мястото на първия фест се провежда възпоменателно турне под наслов „Героите на Уудсток“ , в които вземат участие Mountain, Jefferson Starship, Ten Years After, Canned Heat, Country Joe McDonald, Levon Helm Band и други изпълнители.

Идеята на организаторите на „Буургсток” е с арт-проявата не само да бъде почетена годишнината от феста, но и да бъде дадена възможност за изява както на утвърдени представители на различни видове изкуства, така и на млади автори.  Също така се предвижда „Буургсток” да има издание и през 2019 година, когато легендарния фест ще отбележи своята 50-годишнина  навсякъде по света.