Бургаски деца пазят културното наследство на Европа

Деца от ОУ „Найден Геров“ участват активно в опазването на културното наследство на Европа. Те заедно със свои връстници от Португалия, Чехия, Италия, Гърция и Румъния са част от проекта „Опазване на културното наследство и ценностите на Европа“. Координатор на проекта от българска страна е Марияна Монева – учител по английски език в училището.

Преди дни участниците от българска страна представиха пред учители и съученици в ОУ „Найден Геров“ резултатите от първата година на изпълнението на проекта. През този период те се срещнаха с партньорските организации в Чехия и Италия. Като част от проекта учениците изработиха лого на конкурса. На събитията в Европа те представиха страната ни чрез ръчно направени от тях кукли с български национални носии, изработиха маски на родни паметници, съставиха енциклопедия на българските обекти от национално значение, подготвиха и журнал със снимки и рисунки.

В началото на месец ноември 2019 година ученици и учители ще посетят училището  в Комотини, Гърция. Всички прояви на учениците от ОУ „Найден Геров“ са насочени към децата и младите хора, които имат задължението да пазят нашето културно наследство за следващите поколения. Акцентът е поставен върху тази образователна стойност на културното наследство, както и върху неговия принос за устойчивото икономическо и социално развитие. Чрез участието си в различните мероприятия от проекта децата се насърчават да търсят интелигентни начини за опазване, управление и нов поглед върху наследството на Европа. Целта е хората да се доближат до своето културно наследство и да се чувстват по-съпричастни към него, да се поощрят споделянето и високото оценяване на богатото културно наследство на Европа, както и да се засили чувството на принадлежност към общо европейско пространство.

Проектът на Еразъм + „Опазване на културното наследство и ценностите на Европа“  е финансиран от Центъра за развитие на човешките ресурси; Ключова дейност 2 „Стратегически партньорства“, сектор „Училищно образование“, проекти за „Партньорства за училищен обмен“, с водеща организация Португалия, Фелгуераш. Партньорската организация от българска страна е ОУ „Найден Геров“. Проектът  се изпълнява за 24 месеца, като крайният срок е 31.08.2020 г.