Бургаски депутати питат екоминистъра за замърсяването на въздуха

Народните представители от ПП ГЕРБ Бургас входираха парламентарно питане до министъра на околната среда и водите Нено Димов. То се отнася до състоянието на атмосферния въздух на територията на Община Бургас. В началото на седмицата депутатите обявиха на среща с журналисти намерението си, наболелият проблем да стигне до трибуната на Народното събрание. Те настояват за официален отговор от МОСВ, има ли направени конкретни констатации за замърсяване с органични замърсители от големите промишлени предприятия на територията на морския град.

Парламентарното питане е във връзка с многобройни жалби и сигнали от граждани за интензивни миризми на нефтопродукти, мазут, сяра, газ и препарена дървесина, които се появяват през цялото денонощие в различните жилищни райони и комплекси на града. Пикът е в периода 26-28 януари т.г., когато бургазлии се оплакват от особено силна и задушлива миризма.

Бургаските депутати настояват за конкретен отговор от министър Димов поради факта, че притесненията на хората са свързани на първо място с влиянието на замърсения въздух върху здравето им. Гражданите изразяват съмнения за недостатъчна ефективност на осъществявания контрол върху промишлените предприятия „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД, „Кроношпан България“ ЕООД и други оператори.

От информацията в медиите стана ясно, че в този период системата „Зелен телефон“ не е функционирала достатъчно добре, а в късните часове телефонът е бил изключен и на практика сигнали не са се приемали през голяма част от денонощието.

Специфичната неприятна миризма е сериозна индикация за евентуално замърсяване с органични вещества, се казва още в парламентарното питане. Сигналите и жалбите от граждани сочат към неизпълнение на заложеното Условие 9.4 в комплексните разрешителни на операторите за недопускане разпространение на миризми извън границите на производствената площадка. Операторите са длъжни в случаите на получени оплаквания за миризми да предприемат незабавни действия за идентифициране на причините за появата им и да предприемат мерки за предотвратяване/отстраняване на емисиите на интензивно миришещи вещества, генерирани от дейностите на площадката.

Питането е подписано от цялата група на народните представители от ГЕРБ-Бургас – Ивелина Василева, Диана Саватева, Димитър Бойчев, Ася Пеева, Галя Василева и Иван Вълков. Според тях, бургаската общественост очаква ясен отговор на въпросите, какви проверки са извършени от РИОСВ-Бургас от началото на годината до сега, има ли предприети мерки и действия по контрола върху дейността на операторите, както и установени ли са проблеми при функционирането на системата за сигнали и оплаквания „Зелен телефон“.