Бургаският клуб „Киноенигма” се възражда

Първият дискусионен киноклуб в града, сформиран от Йорданка Ингилизова, се връща към живот след 15-годишна пауза

В началото на деветдесетте години на миналия век Йорданка Ингилизова, с група киномани, сформира клуб „Киноенигма” в Бургас – първият дискусионен киноклуб в България. Той е създаден като естествена реакция на варварското разрушаване на Общинско предприятие „Кинефикация“, лишило бургазлии от новите световни филми.
Ето какво споделя дъщерята на основателката на киноклуба – Кристина Ингилизова, която стои зад идеята за неговото възраждане:
„Членовете на „Киноенигма“ искаха да гледат освен руска и американска „класика“, също така и европейско кино – Фелини, Висконти, Бертолучи, братя Тавиани… Те искаха и си припомняха времето, когато Бургас имаше три летни и четири закрити кинoсалона с удобни столове, с изящна за времето си озвучителна апаратура… Бяха направени панорами на иранското, испанското, румънското и на класическото италианско кино, на Луис Бунюел и др. Членовете на „Киноенигма“ – като истински апостоли, ходеха да съобщават на приятели и съмишленици на седмото изкуство датите и часовете на прожекциите.”
Сега този клуб отново започва да прави срещите си и по този начин става част от стартиралата през септември 2015 г. единна мрежа, наречена Българско кино общество.

Основната цел на киноклуба е да вдъхне живот на идеята за класическото споделено филмово изживяване, придружено от неформално обсъждане. Подобни кино общества съществуват в целия свят, включително на места като Непал, Пуерто Рико, Индия, Куба, САЩ и различни европейски държави. В България мрежата от киноклубове функционира като алтернативна възможност за зрителите да се срещат с недотам популярни заглавия и да се завърнат към споделено кинопреживяване.
Всеки запален кинолюбител  или просто човек, изпитващ любопитство към различни, нетрадиционни филми и към киното като изкуство, е добре дошъл в клуб „Киноенигма”. Прожекциите ще бъдат веднъж месечно – по една за възрастни и по една за деца. Мястото е Зелената къща в Бургас (ул. „Патриарх Евтимий” №9), входът е 3 лева.
Всяка прожекция за възрастни е придружена от дискусия, а всяка детска – от образователно занимание за децата.
За първата прожекция, която ще се състои тази неделя – 29 май 2016 година, е избран филмът „Какъвто бащата, такъв и синът” на японския режисьор Хироказу Корееда. Историята разказва за семейството на архитект, обсебен от мечти за успешна кариера. Един ден родителите разбират, че детето, което възпитават, не е родният им син, защото в родилния дом са подменили две бебета. Двойката трябва да реши дали да приеме обратно биологичния си син или да задържи детето, което е отглеждала като свое в последните шест години…
Повече за събитието и за Зелената къща, където ще се провеждат срещите на клуб„Киноенигма”, можете да откриете във фейсбук – на www.facebook.com/ZelenataKashta9/