Бургаските музеи с вход свободен за деня на Съединението

Регионален исторически музей Бургас ще отбележи 130 години от обединението на Княжество България и Източна Румелия  с вход свободен за всички свои посетители, желаещи да научат нещо повече за историята и културното наследство на региона.

В Археологическата експозиция (ул. Богориди 21) продължават гостуващите изложби „Преславското златно съкровище”, „Златната конска амуниция от Шумен” и „Златото на северните траки”. В музейните зали могат да бъдат видени бургаските артефакти, които бяха част от голямата изложба в Лувъра – „Епопея на тракийските царе: археологически находки от България“.

Ethno2Етнографската експозиция (ул .Славянска 69) предлага поглед в мъжкия свят от началото на ХХ век. Изложбата „Аз съм Гошко Хубавеца” представя градския мъж с неговите ежедневни навици, облекло, аксесоари и комуникативна среда – в бръснарницата, кафенето или кръчмата, шивашкия салон, фотото и др.

Изложбата „Просфора. Хляб и литургия” на Националния етнографски музей към БАН е подредена в Иконната зала на Историческата експозиция (ул. Лермонтов 31), където посетителят научава повече за християнската традиция по времето на Възрожденска България.

Във вътрешната градина на Природонаучния музей все още могат да бъдат открити последните излюпили се тропически красавици – голямата африканска пеперуда Луна и южноамериканската пеперуда Сова.

Работното време на музеите със свободен вход в деня на Съединението (неделя) е от  10  до 19 часа.

Специално за празничния 6-ти септември безплатно ще може да бъде посетена и изложбата „Съкровища от старите ракли“ в зала „Ал. Г. Коджакафалията“ на Културен център „Морско казино“ от 10:30 до 20:30 часа. В нея е представено българското ювелирно изкуство в годините на Възраждането и накитите, като значим аксесоар в най-важните житейски етапи на обществото от 18-ти до 20-ти век.