Бургаските архитекти се обявиха в защита на творческата база „Св. Кирик“

На 11 февруари ВКС решава окончателно чия е собствеността на имота

Съюзът на българските архитекти /СБА/ в Бургас се обяви срещу присвояването на Творческия комплекс „Св. Кирик“ от пловдивската Митрополия. Пред журналисти днес председателят на СБА – Бургас – арх. Владимир Милков изрази надеждата си, че третата инстанция на Върховния касационен съд /ВКС/ ще им върне отнетата сграда.

СБА започна масивна протестна кампания, като за целта е създаден инициативен комитет. Той събира подписи под петиция за връщане творческата база „Св. Кирик“ на архитектите. Комитетът организира и протести в София и Пловдив.

Спорът за собствеността на творческата база „Св. Кирик“, която се намира в пределите на манастира в с. Горни Воден, край Асеновград се води от седем години, а развръзката се очаква на 11 февруари. От СБА са категорични, че ако ВКС отсъди в полза на Митрополията, ще отнесат казуса до Съда в Страсбург.

Преди Пловдивската митрополия  да предостави имота на Съюза на архитектите за построяване на творчески комплекс, той е изпълнявал функцията на затвор за политически затворници и диспансер за душевно болни. Двете страни сключват договор за безвъзмездно ползване на 14 януари 1982 г., по силата на който СБА се задължава да ремонтира църквата и да реставрира иконите. На мястото на бившия манастир с лични средства те построяват светски комплекс – творчески дом „Санто Кирико“, който става средище за творческо развитие на архитекти, дизайнери, урбанисти, инженери от цял свят.

СБА инвестира над 7 млн. долара в реконструкцията и реновирането на бившия манастир. В момента комплексът съдържа 6 колективни работни ателиета, 35 индивидуални ателиета за работа и почивка, конферентна зала за 200 души с кабини за симултанен превод и кинопрожекции, изложбена зала 800 кв.м, библиотека, ресторант с модерна кухня, клуб за социални контакти, две кафенета, дискотека, нощен бар със светещ дансинг, администрация, складова база, централно отопление и всички съвременни инсталации. Комплексът е свързан с асфалтов път с  Асеновград.

През 2008 година Пловдивската митрополия започва дело за собственост върху имота с мотиви, че не желае комплексът да продължава да бъде средище „за разгул и разврат“. Окръжният и апелативният съд в Пловдив вече са постановили той да бъде върнат на църквата, а искането за възстановяване на инвестираните от САБ средства – отхвърлено. До броени дни ще стане ясно как ще завърши спорът.