БСУ ще чества 25 години от създаването си

Бургаският свободен университет е създаден с решение на Великото народно събрание от 18.09.1991 г. и е един от първите частни университети в страната. Университета са завършили над 23 000 студенти в четирите центъра (факултета) – юридически, икономически, технически и хуманитарен.

БСУ в момента осъществява обучение в 19 бакалавърски, 29 магистърски и 5 докторски програми – по информатика, организация и управление на социалните дейности, наказателно право, гражданско процесуално право и икономика.

 През тази година университетът ще чества първия си юбилей – 25 години от неговото създаване. Приета е амбициозна програма, която включва множество събития през всеки месец. Празничните събития започват този месец  с Кръгла маса по проблемите на висшето юридическо образование.

Най-значимото събитие през март ще е конкурсът за студентско научно творчество, който се провежда на 2 етапа – вътрешноуниверситетски кръг на 17 март и национален кръг на 31 март. Освен от български висши училища, ще има участници от Русия, Малдивите, Индонезия и Тайланд. Това са студенти, които в момента са на обучение в БСУ по програмите  „Еразъм+“ и „Еразмус Мундус“.

Организираме 3 конференции – през м.май Международна конференция „Право и Интернет“ на ЦЮН; IХ научна конференция  „Съвременни управленски практики“ – на ЦИУН прец м.юни и международната конференция „Новата идея в образованието“ през м.септември.

 Всеки център (факултет) в БСУ ще има интересни прояви през цялата година. Центърът по хуманитарни науки организира юбилейно издание на „Награда на Декана“ и юбилейна изложба на научни издания на преподавателите.

Центърът информатика и технически науки подготвя две много интересни събития – ЦЕРН в БСУ – телемост „Новите информационни технологии в ЦЕРН” – през март и БСУ в ЦЕРН – посещение на студенти и преподаватели в Церн с цел запознаване с „Новите идеи в образованието и в науката“ – през октомври.

Центърът по юридически науки е концентрирал събитията си през  април, когато е Денят на юриста – ще има Ден на отворените врата за ЦЮН с провеждане на публична лекция за гражданите по актуален проблем на 15 април, конкурс за студентско есе за Деня на юриста, междууниверситетско състезание за решаване на гражданскоправен казус на 23 април.

Центърът по икономически и управленски науки организира срещи с утвърдени учени в областта на икономиката и със специалисти от практиката, юбилейна вечер на икономиста и др.

 Всички издания на БСУ ще имат юбилейни броеве – сп. „Бизнес посоки“, сп. „Съвременна хуманитаристика“, в. „Студентски страсти“. Подготвя се  и юбилеен албум с успешно реализирали се възпитаници на БСУ – „25 причини да се гордея, че съм завършил БСУ“.

Програмата предвижда няколко изложби: фотоизложби на тема „Моят студентски живот в БСУ“ и „25 години БСУ в сърцето и в спомените (албумите) ми“; изложение на електромобили и ВЕИ системи за електромобили“.

 През цялата година ще се организират научни семинари, кръгли маси, прояви с настоящи и завършили студенти, изяви на всички творчески клубове на БСУ – театралното ателие, клубовете по танци, спортни събития и др.

Много активно се включва и Асоциацията на завършилите Бургаския свободен университет. Завършилите студенти ще бъдат гости на дни и вечери на специалностите, на които ще се срещнат настоящи и завършили, успешно реализирали се студенти, за да обменят мнение за обучението, да споделят идеи за успешна реализация.

Основните тържества ще са на 20-21 септември, когато ще се проведе и научна конференция на тема „Новата идея в образованието“. Тогава ще се състои и Тържествен академичен съвет за връчване почетни плакети на преподаватели и гости. Ще бъдат поканени всички ректори, заместник-ректори и декани от създаването на университета; международни партньори от повече от 50 чуждестранни университета. Ще бъде връчено и  званието „Доктор хонорис кауза на БСУ“ на най-заслужилия за развитието, укрепването и просперитета на университета човек.

Разкрита е и  дарителска сметка, чрез която  възпитаници на БСУ, приятели и партньори могат да спомогнат празникът да стане вълнуващ и незабравим.