Бронзова плоча разказва историята на бургаския Часовник

Под Часовника, обичано място за срещи на поколения бургазлии, днес бе монтирана плоча от бронз, пресъздаваща графично неговата история през годините. Върху релефната повърхност са изобразени различните места, през които е преминал любимият градски символ през годините.

Часовникът е закупен и донесен в Бургас от двамата инженери Георги Марков и Ангел Гюзелев. Това се става през 1936 г. Механичното съоръжение е монтирано върху фасадата на тогавашната сграда на Общината.

В края на 30-те години на миналия век се случва важно събитие от историята на града. Старата сграда на Общината е съборена, за да бъде построена на нейно място сегашната. Налага се преместване на Часовника на ъгъла, където се събират улиците „Александровска“ и „Богориди“ (там е имало магазин за ризи). На това място той остава до 1985 година.

През 1993 година художникът Кольо Кехайов и Стефан Николов възстановяват любимия градски символ и го поставят  там, където се намира до днес. Неотдавна Община Бургас закупи нов механизъм и реставрира корпуса на Часовника. Днес художникът Кольо Кехайов монтира и бронзовата плоча – своеобразна „карта” на предишните локации на бургаския символ.