Болницата в Поморие затваря, ако остане без лаборатория дори за ден, твърдят от ДМЦ «Лиина»

Болницата в Поморие ще затвори дори ако само за един ден остане без лаборатория защото договорът й със Здравната каса ще стане невалиден, твърдят от МДЛ „Лина”. Днес от лабораторията разпространиха до медиите второ писмо, в отговор на тиражираната вчера позиция на община Поморие. В него те цитират изпълнителния директор на лечебното заведение д-р Цветомир Цветков, кайто също недоумява защо Общината иска да се стигне до затварянето на болницата, само за да може в помещенията на «Лиина» да се нанесе софийска фирма.
Скандалът се разрази след като от «Лиина» вписмо до медиите съобщиха, че кметът на Поморие Иван Алексиев нарушава закона като изисква помещенията на лабораторията в МБАЛ Поморие да бъдат освободени. В Общината е порведен търг за тези помещения, търгът е спечелен от софийска фирма.
От ДМЦ «Лиина» ползва тези помещения от 2013 г. по договор занаем с болницата, който е валиден до края на 2016 г. От своя страна общината не приема договорът за законен – болницата е общинска и всички договори трябвало да се сключват с общинската администрация.
От МДЛ „Лина”, които вчера заявиха, че искат проблемът да се реши чрез споразумение с Общината, а не в съда, днес заявяват: «има компетентни органи, които ще разрешат споровете, възникнали помежду ни. Разполагаме с нужните документи и можем да запознаем представителите на медиите с тях».
От Община Поморие вчера отрекоха да има решение на областния управител Вълчо Чолаков, с което той отменя провеждането на търга за помещенията на лабораторията. Днес ДМЦ «Лиина» го прилага към писмото си до журналистите. Заповедтта е с номер РД-09-54 от 17.12.2014 г. В нея е написано: «Отменям Заповед № РД-16-1076/30.10. 2014 г. на кмета на община Поморие, с която е насрочено провеждане на търг с явно наддаване……» .
Ето какво пише в писмото си домедиите д-р Васил Костадинов, управител на ДМЦ «Лиина»:
«Считаме, че темата е приоритетна за гражданите на град Поморие и затова мислим, че и те като нас имат право да знаят отговорите на следните въпроси:
1. Кой, къде и как ще лекува и изследва пациентите в Поморие, ако болницата затвори? Знае ли кметът, че само на месец в лабораторията се изследват близо 2 000 души?
2. Защо г-н Алексиев бърза толкова много с извеждането на законния наемател на лабораторията, а не изчака решението на компетентните органи?
3. Кметът направил ли е поне съпоставка какви са печалбите на Община Поморие в годините, в които МДЛ „Лина” е имала договор за съвместно сътрудничество с МБАЛ-Поморие, и какви ще са загубите след прекратяването на договора ни? Дали извеждането на „Лина” е икономически обосновано?
4. Чии интереси трябва да защитава кметът на една община – тези на гражданите или нечии чужди? Задаваме последния въпрос, защото след 15 години успешно сътрудничество с МБАЛ-Поморие считаме, че казусът с извеждането ни е преди всичко морален.»